Dostupni linkovi

FIFA za ravnopravnost iranskih navijačica


Žene u Iranu su dobile posebnu dozvolu da prisustvuju muškim nogometnim utakmicama
Žene u Iranu su dobile posebnu dozvolu da prisustvuju muškim nogometnim utakmicama

Fotografija koja je prošlog mjeseca postala viralna na društvenim mrežama u Iranu ukazala je na tužno stanje stvari za žene koje jednostavno žele gledati muški sportski događaj uživo, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Pokazala je grupu muškaraca koji gledaju fudbalsku ekipu Esteghlala kako igra na teheranskom stadionu Azadi, a žena je stajala iza metalne ograde daleko iza muškaraca i oduševljeno pljeskala dok je navijala za igrače.

Fotografija naglašava položaj navijačica koje sportske utakmice mogu gledati izvan stadiona ili nikako jer iranskim ženama – među kojima je mnoštvo strastvenih fudbalskih obožavateljki - nije dozvoljeno da budu u areni kada se muškarci bave sportom.

Dvije godine nakon Islamske revolucije 1979. godine u Iranu, ultrakonzervativni klerici bili su u stanju da započnu provoditi zabranu ženama da prisustvuju sportskim događajima gdje muškarci igraju, kako bi ih spriječili da gledaju fanatične muške navijače, čuju njihove živopisne parole i navijanja, te sportiste koji nose relativno kratke i uske uniforme koje nisu uobičajene u svakodnevnom životu Irana.

Zabrana je bila povremeno ukidana za odabranu grupu gledateljki, dok su neke druge strastvene navijačice fudbala uspijevale odbiti zabranu u rijetkim prilikama prerušavajući se u muškarce.

Ali sada je FIFA, svjetsko fudbalsko upravno tijelo, značajno povećala pritisak na iranske dužnosnike da ukinu - ili barem donekle popuste - zabranu koju su provodili skoro 40 godina nad ženama koje su željele prisustvovati muškim sportskim događajima.

"Koordiniramo s učinkovitim tijelima kroz različite kanale - uz poštovanje vjerskih, kulturnih i etičkih razloga - kako bismo omogućili prisustvo žena na našim nacionalnim utakmicama", rekao je ministar sporta Masud Soltanifar u intervjuu objavljenom prošlog mjeseca.

"[Iranskim] ženama je dopušteno da postanu menadžeri, postale su ministrice, postale su članice parlamenta, dozvoljeno im je da budu dio najviših nivoa odlučivanja", rekao je Soltanifar za sportski magazin Iran Varzeši u intervju od 27. jula, i dodao „zašto ih blokiramo [sa stadiona] i stvaramo troškove za Islamsku republiku“.

Napominjući da je Iran jedina država na svijetu koja ženama zabranjuje prisustvo na stadionima, Soltanifar je rekao je da vlada radi na pravljenju odvojenih ulaza, zasebnih mjesta za sjedenje i odvajanja redovnih uslužnih ponuda za žene za vrijeme utakmica na stadionima.
"Slijedi utakmica [domaćeg tima] u ovoj godini [u oktobru] i to moramo učiniti", rekao je.

Ultimatum FIFA-e

Komentari dolaze nakon pisma predsjednika FIFA-e Đanija Infantinoa (Giannija Infantinoa) od 18. juna upućenom Mehdiju Tadžu, predsjedniku iranskog nogometnog saveza (FFIRI), u kojem je odredio 15.juli kao rok do kada je Teheran trebao obavijestiti FIFA-u o "konkretnim koracima" koje će savez poduzeti kako bi osigurao da "sve iranske i strane žene koje to žele" mogu prisustvovati kvalifikacijama za Svjetski kup, koje počinju u septembru.

Iako Infantino nije rekao šta će se dogoditi ako Teheran odbije ukinuti zabranu ženama, aktivisti i sportski komentatori sugerišu da bi se iranska nacionalna reprezentacija - koja je dugi niz godina bila među najboljim timpovma u Aziji - mogla suočiti s kaznenim mjerama , uključujući gubitak bodova u borbi za plasman na Svjetsko prvenstvo 2022. ili čak isključenje iz tog prestižnog takmičenja koje se održava svake četiri godine.

"FIFA je uvjerena da ćemo, uz podršku FFIRI-a i njegovog vodstva, nastaviti ostvarivati napredak po tom pitanju, a također smo optimistični kako će nam [državne] vlasti pomoći da ostvarimo naš konačni cilj", izjavio je glasnogovornik FIFA-e za RSE u e-mailu o mogućim posljedicama s kojima bi se Iran mogao suočiti ako ne promijeni svoj pristup.

"Time ćemo osigurati ispunjenje jednog od najosnovnijih principa utvrđenih u FIFA [statutima] - garancije da je fudbal dostupan svima koji žele učestvovati, bez obzira na spol", dodao je glasnogovornik .

Iranske žene gledaju utakmicu Svjetskog prvenstva između Portugala i Irana na stadionu Azadi u Teheranu 25. juna 2018. godine.
Iranske žene gledaju utakmicu Svjetskog prvenstva između Portugala i Irana na stadionu Azadi u Teheranu 25. juna 2018. godine.

Šef Odbora za profesionalne žalbe iranskog fudbalskog saveza Dariuš Mostafavi rekao je 4. avgusta da je FIFA postavila 30. avgust kao rok da Teheran „riješi pitanje prisustva žena na stadionima“.

"Nije šala", rekao je Mostafavi, prenose iranski mediji.

Zašto su stadioni specijalni?

Kako je istekao rok, iranski mediji su objavili da je posljednjih dana u zemlji održano nekoliko fudbalskih utakmica bez gledalaca, očigledno kako bi se FIFA spriječila da preduzme mjere zbog isključenja žena.

Ključni datum je 10. oktobar, kada će se reprezentacija, poznata pod nazivom Meli tim (Team Melli), suočiti s Kambodžom na stadionu Azadi, koji je, uprkos tome što njegovo ime znači sloboda, bio zabranjen za žene.

Članica @OpenStadiums, koja se bori protiv zabrane navijačicama u Iranu, rekla je za RSE da su vlasti vjerovatno dozvolile "grupi žena" da prisustvuju utakmici 10. oktobra. Ali ona je u tvitu predložila da takav potez ne mora nužno značiti i da će zabrana ženama biti potpuno ukinuta.

Iranske navijačice poziraju pred polufinalni meč azijskog Kupa AFC-a 2019. između Japana i Irana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u januaru.
Iranske navijačice poziraju pred polufinalni meč azijskog Kupa AFC-a 2019. između Japana i Irana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u januaru.

Žena, koja za zaštitu svog identiteta koristi pseudonim Sara, rekla je da bi Iran mogao iskoristiti Infantinovo pismo. "U pismu Infantino je govorio samo o iranskim utakmicama kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. To je nekoliko mečeva i ne podrazumijeva posebne napore za prisustvovanje žena tada", rekla je ona, dodavši da FIFA mora Iranu jasno staviti do znanja da ženama treba dozvoliti da prisustvuju nacionalnim, ali i iranskim ligaškim utakmicama koje, kako je rekla, imaju legiju obožavalaca među iranskim ženama.

Soltanifar je u nedavnom intervjuu rekao da "atmosfera ligaških turnira nije baš prikladna [za žene]", te se čini da time sugeriše kako bi takvi turniri mogli ostati zabranjeni za majke i kćeri.

Prošle godine grupi odabranih žena dozvoljeno je da gledaju prijateljsku utakmicu iranske reprezentacije i Bolivije u Teheranu. Taj potez - koji je hvaljen kao iskorak za žene - ubrzo je kritikovao glavni iranski tužitelj Mohamed Džavad Montazeri koji je rekao da je za žene grijeh da gledaju "polugole" muškarce kako igraju fudbal.

Također, Montazeri je 7. avgusta ultimatum FIFA-e polio hladnim tušem rekavši da dopuštanje ženama da navijaju na utakmicama gdje igraju muškarci “sigurno nije briga FIFA-e jesu li žene među fudbalskim navijačima na stadionima ili ne", izvijestila je ISNA.

On je također pitao i od kada FIFA brine hoće li iranske žene "biti opljačkane od blagoslova fudbalske utakmice?"

Ranije ove sedmice, stariji ajatolah Makarem Širazi iz grada Kom ponovio je striktnu tvrdnju da atmosfera na stadionima nije "pogodna" za žene zbog miješanja spolova i muških "neprimjerenih" uniformi, što prema njegovim riječima vodi do društvenih problema.

"Stoga je neophodno [ženama] da se suzdrže od prisustvovanja takvim događajima, posebno zato što mogu gledati te programe na [TV i Internetu] i nema potrebe da one budu prisutne", rekao je Širazi za Etemadonline u pisanoj izjavi. Nije objasnio zašto je primjereno ženama gledati muškarce u "nepropisnim" odijelima na televiziji, ali ne unutar stadiona.

Druga aktivistkinja, Marjam Šodžej, koja se borila protiv diskriminatorne zabrane posljednjih pet godina, rekla je da su još dva veoma cijenjena vjerska autoriteta s kojima se susrela u Komu prije tri godine rekla da ne postoji vjerska zabrana ženama da prisustvuju muškim sportskim događajima.

Šodžej, sestra kapitana iranske fudbalske reprezentacije Masuda Šodžeja, koji se također izjasnio protiv zabrane, predložila je da će FIFA možda biti prisiljena da preduzme određene aktivnosti protiv Irana u slučaju da iranske vlasti ne usvoje zabranu. "Bilo bi loše da FIFA ne učini ništa nakon što je pozvala Iran da preduzme mjere [za ukidanje zabrane ženama]", rekla je.

Šodžej je dodala da vjeruje da će iranske vlasti omogućiti ženama prisustvovanje utakmici u oktobru. "Ako ne, vjerujem da će FIFA reagovati, [iako] ostaje da se vidi obim njihove reakcije; mislim da u ovom trenutku niko ne zna što bi moglo biti."

U međuvremenu, Sara iz @OpenStadiums je rekla da je pitanje ostalo na umu mnogih mladih iranskih žena, uključujući milione obožavateljki tima Meli: "Kako to da možemo ići bilo gdje kako bismo se zabavile bez rodne segregacije, ali [nije nam dopušteno] ići na stadione?"

XS
SM
MD
LG