Dostupni linkovi

Najveća Vinčanska Venera, stara 6.000 godina, otkrivena u Srbiji


Figurina Vinčanska Venera
Figurina Vinčanska Venera

Figurina Vinčanska Venera, stara oko 6.000 godina, verovatno najveća te vrste u svetu, otkrivena je u ponedeljak (12. avgust) na arheološkom lokalitetu Vitkovačko Polje u Srbiji kod Aleksandrovca, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Ivan Brborić, direktor Zavičajnog muzeja Župe.

On je za RSE rekao da se radi o kapitalnom artefaktu iz mlađeg neolita, iz perioda 4.000 godina pre Nove ere, koji su pronašli arheolozi iz Narodnog muzeja Kruševca i Zavičajnog Muzeja Župe tokom paralelnih radova na kanalizaciji kod Aleksandrovca Župskog.

"Ovo je značajan pronalazak i sigurno je da će pobuditi pažnju svetske naučne javnosti. Postoji na desetine lokaliteta na prostorima Balkana ali je u Srbiji, i rekao bih u svetu, ova najveća do sada. Sa postoljem i nogama, nađena je kompletna, ona će biti negde oko 45 centimetara. Nikada nije pronađena veća. Ovo je najveća do sada iz tog perioda", naveo je Brborić.

Figura žene, koja predstavlja božanstvo iz tog doba matrijarhata, kaže za RSE Brborić, pronađena je na mestu gde je otkrivena i neolitska kuća.

"Pronađeni su ognjište i žrvanj, pokućstvo, puno keramike i sličnih stvari, i otkrivena je ona, tu u kući. Ovo još jednom potvrđuje da je u to vreme svaka kuća imala svoje božanstvo", rekao je Brborić.

Vinčanska kultura, čiji deo je otkrivena figurina, obuhvatala je teritorije današnje Srbije, Rumunije, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine. Bila je tehnološki najnaprednija praistorijska kultura u svetu.

XS
SM
MD
LG