Dostupni linkovi

Delegacija SAD počinje raditi na sirijskoj sigurnoj zoni


Američke snage u Siriji, januar 2019.
Američke snage u Siriji, januar 2019.

Turska je saopštila kako je američka delegacija stigla u ovu zemlju kako bi uspostavila operacioni centar za takozvanu 'sigurnu zonu' u Siriji, što je ujedno jedna od obaveza dogovorenih prošle sedmice između Ankare i Washingtona.

Iz turskog ministarstva vanjskih poslova objavili su na Twitteru u ponedeljak da je šest Amerikanaca stiglo u jugoistočnu provinciju Sanliufra, te da će operacioni centar biti uskoro aktiviran.

Ankara nastoji da izbaci sirijske kurdske militante, američke saveznike, sa graničnih dijelova Sirije. Turska smatra ovu grupu teroristima povezanim sa Kurdima u Turskoj.
Sirijske kurdske vojske borile su se zajedno uz američke snage protiv takozvane 'Islamske Države'.

Turska i SAD postigle su početkom avgusta dogovor o sigurnoj zoni na sjeveru Sirije koji je povećao nade za izbegavanje nove krize u odnosima dve zemlje, kao i pogoršanja situacije u razorenom regionu, pošto je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan prethodno najavio ofanzivu protiv snaga sirijskih Kurda, ključnog američkog saveznika u pobjedi nad tzv. Islamskom državom.

Nakon trodnevnih pregovora u Ankari zemlje su se dogovorile o zajedničkom operativnom centru u Turskoj za koordinaciju i upravljanje planiranom sigurnom zonom na sjeveru Sirije koja će biti "mirovni koridor". Također su se dogovorili daće uložiti maksimalne napore za povratak sirijskih izbjeglica.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG