Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sastanak ministara vanjskih poslova BiH i Hrvatske: Saradnja u interesu regiona


Tokom sastanka posebno je naglašeno pitanje odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se sinoć u Brelima sa ministrom vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom.

Tokom prvog neformalnog susreta dvojice ministara, nakon što je hrvatski ministar preuzeo tu dužnost, glavne teme bile su međusobna saradnja i razvoj odnosa dvije zemlјe, odnosi u regionu, kao i proces europskih integracija BiH i podrška Hrvatske na tom putu, navodi se na stranici Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Dvojica ministara razgovarala su i o brojnim drugim pitanjima od posebnog značaja za BiH i Hrvatsku.

Između ostalog, ministar Crnadak posebno je naglasio pitanja odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, izgradnje mosta kod Gradiške u ugovorenim rokovima, problem imovine BiH u Hrvatskoj, kao i trajno rješenje granice između dvije zemlјe.

Ministar Crnadak informisao je hrvatskog ministra da je prije sedam dana potpisan sporazum o formiranju Vijjeća ministara BiH i da je njegovo sprovođenje, u skladu sa odredbama sporazuma, predviđeno najkasnije do početka septembra.

Na kraju, ministri su zajednički konstatovali da je potrebno raditi na stalnom unaprijeđenju odnosa između BiH i Hrvatske, jer je to u obostranom interesu, ali i u interesu cijelog regiona.

XS
SM
MD
LG