Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dačić: Sigurno nećemo imati veće neprijatelje od Klintona i Olbrajt


Kako su se demokrate u eri dinastije Klinton ponašale prema našem narodu, dobro smo na svojoj koži osetili 1999: Ivica Dačić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da srpski narod sigurno neće imati "veće neprijatelje" od bivšeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Bila Klintona i bivše državne sekretarke SAD Medlin Olbrajt.

"Kako su se demokrate u eri dinastije Klinton ponašale prema našem narodu, dobro smo na svojoj koži osetili 1999. Oni su izabrali da im Srbija bude neprijatelj, a ne mi", rekao je Dačić za "Večernje novosti".

On je to izjavio povodom ocene američkog eksperta za Balkan Danijela Servera, koji je za RSE rekao da "nije mudra odluka Dačića da na narednim izborima u SAD organizuje podršku srpskih doseljenika Donaldu Trampu".

Server je tako komentarisao Dačićevu izjavu da će kao ministar spoljnih poslova organizovati da „formalizujemo podršku Trampu na sledećim izborima“.

„Srbi u Americi ionako glasaju za Trampa. Ako to uradimo pametno, ako objedinimo te glasove, kojih nije malo, stvorićemo bolju poziciju u novoj administraciji", rekao je Dačić nedavno za lokalne medije.

Odgovarajući na Serverovu ocenu, Dačić je naveo da ga čudi kako Server želi da pravo koje uživaju Albanci u SAD, suspenduje Srbima koji tamo žive.

"Kada Albanci organizovano podržavaju Hilari Klinton i kada po njoj i po njenom suprugu daju čak i imena buticima, onda je to legitiman stav. A kada ja, na nivou ideje, najavim mogućnost da bi Srbi organizovano mogli da podrže Trampa, onda je to mešanje u unutrašnje stvari Amerike. Zaista smešno", ocenio je Dačić.

On je naveo da smatra da svojim stavom nikako ne otežava poziciju Srbije i da nije nikakva tajna, kako je ocenio, da većina srpskog naroda ima mnogo više simpatija prema Trampovoj, nego prema nekim ranijim administracijama u SAD.

"Jer, za razliku od Klintonovih, koji su otvoreno rekli da je nezavisno Kosovo njihov porodični legat, Trampov aparat pokazuje za nas ohrabrujuće znake da bi oko budućeg rešenja za kosovski čvor moglo da se pregovara", rekao je Dačić.

XS
SM
MD
LG