Dostupni linkovi

Francuska odgovorila na Trampovu kritiku u vezi s Iranom


Emanuel Makron i Donald Tramp, predsednici Francuske i SAD, tokom samita G20 u Osaki, jun 2019.

Francuska je danas saopštila da joj nije potrebno odobrenje da govori o pitanjima povezanim s Iranom, čime je odgovorila na kritiku američkog predsednika Donalda Trampa.

Ministar spoljnih poslova Francuske Žan-Iv Le Drijan rekao je da Pariz "govori sa punim suverenitetom" i da je posvećen pokušaju da se umanje tenzije u regionu Persijskog zaliva.

"Francuska je snažno posvećena miru i bezbednosti u regionu (Persijskog zaliva) i stvaranju uslova za deeskalaciju. Francuska ne traži ničije odobrenje da tako postupa", kazao je Le Drijan.

Tramp je juče napisao na Tviteru da ljudi koji tvrde da predstavljaju SAD, uključujući francuskog predsednika Emanuela Makrona, šalju Iranu "pomešane signale".

Predsednik SAD je dodao da zna da Makron želi dobro, ali da "niko nije ovlašćen da na bilo koji način i u bilo kom obliku predstavlja" SAD.

Le Drijan je danas rekao i da Makron "naravno obaveštava američke vlasti" o svojim diplomatskim naporima.

Makron je preuzeo vodeću ulogu u pokušaju da očuva međunarodni nuklearni sporazum Irana i velikih sila iz 2015. godine, koji je doveden u pitanje otkako su SAD istupile iz njega pre više od godinu dana.

XS
SM
MD
LG