Dostupni linkovi

Tramp primio pismo od Kim Džong Una i nagovestio novi sastanak


Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da je primio prelepo pismo na tri strane od severnokorejskog lidera Kim Džong Una i ocenio da će s njim voditi još pregovora u pokušaju da prevaziđu pat poziciju oko nuklearnog programa Pjongjanga.

"To je veoma pozitivno pismo. Mislim da ćemo imati novi sastanak. Zaista je napisao prelepo pismo na tri strane, zaista prelepo pismo", kazao je Tramp novinarima u Beloj kući.

Tramp je rekao da nije zabrinut zbog brojnih raketa koje je Kim lansirao prethodnih dana i izazvao negodovanje američkih saveznika u regionu.

Šef Bele kuće je naveo da su sve te rakete bile kratkog dometa i ponovio da Severna Koreja nikad nije prekršila obećanje da neće više sprovoditi nuklearne probe.

Tramp je kazao da je Kim u pismu naveo da je uznemiren zbog nedavnih zajedničkih vojnih vežbi SAD i Južne Koreje koje Pjongjang vidi kao pretnju.

Lideri SAD i Severne Koreje do sada su se sastali tri puta - u Singapuru, u Hanoju i u demilitarizovanoj zoni između dve Koreje, ali novi pregovori za sada nisu zakazani.

Na njihovom drugom samitu, u vjetnamskom gradu Hanoju u februaru, Tramp je odbacio zahtev Kima da za demontiranje glavnog nuklearnog kompleksa Severne Koreje njoj zauzvrat budu ukinute sankcije.

XS
SM
MD
LG