Dostupni linkovi

Mustafa: Za saradnju smo sa Beogradom ali nećemo podleći pritiscima


Preševo
Preševo

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa pozvao je ministra državne uprave i lokalne samouprave Srbije Branka Ružića "da se fokusira na ispunjavanju svojih zakonskih i insitucionalnih obaveza prema Albancima koji žive u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa povodom političkih napada od strane pojedinih političara", umesto komentara da "NSA zloupotrebljava svoju funkciju".

U saopštenju NSA koje je dostavljeno medijima navodi se da je "Nacionalni savet spreman za institucionalnu saradnju ali da neće podleći pritiscima i pretnjama", kako je ocenjena izjava ministra Ružića koja je objavljena na internet stranici ministarstva.

U toj izjavi, Ružić je ocenio da je "nedopustivo da predstavnici tela čiji se rad finansira novcem svih građana Srbije...postupaju politički suprotno interesima svoje države i zajednice koju predstavljaju".

Iz Nacionalnog saveta Albanaca navode da, između ostalog Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave "nije poštovalo odluku Nacionalnog saveta Albanaca o imenovanju naselja i ulica u opštini Medveđa", što je kako navode "suprotno Zakonu o nacionalnim savetima nacionalnih manjina", kao i da "u okviru ministarstva radi 43 inspekcija u kojima za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa nema nijednog albanskog inspektora".

Ministar Ružić reagovao je na zahtev Nacionalnog saveta Albanaca upućenog kosovskim vlastima da "se izuzmu Albanci iz opština Preševo, Bujanovac i Medveđa iz odluke o nepriznavanju srpskih pasoša". U tom zahtevu NSA je navela i da "pozdravlja odluke kosovskih vlasti u cilju jačanja državnosti".

XS
SM
MD
LG