Dostupni linkovi

Tramp: Stav NRA o oružju treba da se poštuje


Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je u petak da je razgovarao sa čelnicima Asocijacije za oružje (NRA) kako bi osigurao da se “veoma snažni stavovi” ove grupacije uzmu u obzir u trenutku kada lideri Kongresa razmatraju usvajanje zakona o oružju nakon dve masovne pucnjave prošlog vikenda u kojima je ubijeno 31 lice.

Tramp je kazao i da je razgovarao sa čelnicima Predstavničkog doma i Senata oko pooštravanja provere prošlosti potencijalnih kupaca oružja.

NRA, jedan od ključnih donatora mnogim republikanskim senatorima, saopštio je u četvrtak da se protivi bilo kakvom daljem ograničenju u prodaji oružja.

Tramp nije precizirao kakav konkretni potez će podržati.

“Ja sam najveći pristalica Drugog (ustavnog) amandmana, ali svi moramo da zajedno radimo za dobro i bezbednost naše zemlje,” ističe američki predsednik.

Masakri u Teksasu i Ohaju su šokirali SAD i otvorili nacionalnu debatu o bezbednosti.

Lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel odbacio je zahtev više od 200 gradonačelnika da sazove zasedanje ovog tela koje se ne sastaje tokom leta, kako bi razmotrilo izmenju zakona.

Tramp je početkom sedmice izjavio da želi strožu kontrolu za nabavku oružja, te da se osigura da ljudi sa mentalnim problemima ne dođu u njegov posed.

XS
SM
MD
LG