Dostupni linkovi

Ambasador preti premeštanjem američkih trupa iz Nemačke


Ričard Grenel, ambasador SAD u Nemačkoj
Ričard Grenel, ambasador SAD u Nemačkoj

Ambasador SAD u Nemačkoj Ričard Grenel ponovo je ukazao na niska ulaganja Berlina u odbranu, rekavši da je to "uvredljivo" i ponovio pretnju da će američke trupe biti povučene iz ove zemlje.

"Zapravo je uvredljivo to što američki poreski obveznici moraju i dalje da plaćaju da bi u Nemačkoj bilo više od 50.000 Amerikanaca, a Nemci mogu da potroše višak na domaće programe", rekao je Grenel za agenciju DPA.

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je tokom posete poljskog predsednika Andžeja Dude Vašingtonu u junu da je moguće premeštanje američkih trupa iz Nemačke u Poljsku.

"Poljska ispunjava svoju obavezu prema NATO-u o ulaganju dva odsto društvenog proizvoda u odbranu. Nemačka to ne radi. Mi bismo pozdravili dolazak američkih snaga iz Nemačke u Poljsku", napisala je juče na "Tviteru" ambasadorka SAD u Poljskoj Džordžet Mosbaher (Georgette Mosbacher).

Uprkos znatnom povećanju izdvajanja za odbranu, Nemačka je i dalje znatno ispod cilja od dva odsto, koje predviđa NATO.

U Nemačkoj je stacionirano 35 hiljada američkih vojnika, plus 17 hiljada američkih i 12 hiljada nemačkih civila zaposlenih u Armiji SAD u ovoj zemlji. Još nekoliko desetina hiljada radnih mesta u Nemačkoj zavisi od američke vojske.

Američki komandni centri za Evropu i Afriku stacionirani su u Štutgartu a najvažnija američka avio baza na starom kontinentu je u Ramštajnu na jugozapadu Nemačke.

Vašington je razljutilo odbijanje Berlina da učestvuje u misiji zaštite plovidbe u Ormuskom moreuzu. Jedino se Britanija od evropskih zemalja pridružila.

Takođe, Nemačka je pre neku godinu odbila da pošalje kopnene trupe da pomognu u borbi protiv “Islamske države” u Siriji.Istovremeno, u koalicionoj Vladi u Berlinu se razilaze da li da nemački izviđački avion “Tornado” nastavi da operiše iz Jordana.

Pokazatelj iritiranosti Vašingtona stavom Berlina, jeste i evropska turneja Donalda Trampa krajem avgusta tokom koje neće posetiti najbogatiju ekonomiju na starom kontinentu, prenosi DPA.

On će učestvovati na samitu G7 u Francuskoj 24. avgusta, gde će se, doduše, sresti i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Nakon toga, posetiće Dansku i Poljsku, zemlje koje su podržale SAD u ključnim pitanjima, kao što je oponiranje gradnji gasovoda Severni tok 2 koji treba da direktno poveže Rusiju i Nemačku ispod Baltičkog mora.


XS
SM
MD
LG