Dostupni linkovi

Vanredno u Prijepolju, gori deponija


Požar na deponiji Prijepolje, Srbija
Požar na deponiji Prijepolje, Srbija

Na predlog Štaba za vanredne situacije, predsednik opštine Prijepolje Dragoljub Zindović proglasio je vanrednu situaciju na delu teritorije opštine koja gravitira na području ugroženom posledicama požara na nesanitarnoj deponiji „Stanjevine“. Deponija se nalazi uz magistralni put ka granici sa Crnom Gorom, na samom ulazu u Prijepolje.

Gust dim treći dan pokriva Limsku dolinu, a najteža situacija je u naselju Zalug koje se nalazi preko puta deponije.

„Na ovu deponiju dovozi se razni otpad, plastika, nameštaj, i organski i neorganski otpad. Oslobađaju se razni gasovi, uveče se često čuju i detonacije, istina blaže, ali se čuju. Nemoguće je otvoriti prozor. A ovo je i očekivana situacija jer se poslednje tri godine samo gomila smeće, a ne presipa se zemljom“, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) meštanin Zaluga Esad Hodžić.

Prijepolje
Prijepolje

Požar je pod kontrolom iako deponija „Stanjevine“ i dalje gori, kaže komandir vatrogasno - spasilačke jedinice u Prijepolju Vujadin Kovačević. On navodi da su počeli sa nasipanjem zemlje kako bi se sprečio dotok kiseonika i vatra ugasila jer je zbog debljne naslaga teško ugasiti vodom.

Kovačević dodaje da gašenje požara dodatno otežavaju i visoke temperature.

Nesanitarna deponija Stanjevine dugačka je oko pola kilometra, prostire se na oko hektar uz samu obalu reke Lim i magistralni put ka Crnoj Gori. Na ovu deponiju smeće se odlaže 50 godina, a na nedeljnom nivou istovari se preko 200 tona raznog otpada.

Jedino privremeno rešenje je odlaganje otpada u transfer stanicu „Banjica“, na čiju izgradnja se čeka već nekoliko godina.

XS
SM
MD
LG