Dostupni linkovi

Apple se suočava s istragom zbog 'nelojalne konkurencije' u Rusiji


Sjedište Kaspersky Laba, Moskva
Sjedište Kaspersky Laba, Moskva

Apple je pod istragom u Rusiji nakon pritužbe kompanije za cyber sigurnost Kaspersky Laba da možda zloupotrebljava svoj dominantni položaj na tržištu, izjavila je u četvrtak ruska Federalna antimonopolska služba (FAS).

FAS je rekao da istražuje zašto je Appleov operativni sistem odbio novu verziju aplikacije Kaspersky Laba, Safe Kids, što je rezultiralo značajnim gubitkom u funkcionalnosti aplikacije za roditeljski nadzor.

FAS navodi da je Apple objavio 12. verziju vlastite aplikacije za roditeljski nadzor, Screen Time, koja je imala slične funkcije kao Kaspersky program.

Aplikacije roditeljskog nadzora omogućavaju roditeljima da kontroliraju upotrebu telefona i tableta svoje djece.

Upitan o ruskoj istrazi, Apple je Reutersu uputio izjavu od 28. aprila u kojoj je rekao da je nedavno uklonio nekoliko aplikacija roditeljskog nadzora iz svog App Storea, jer "ugrožavaju privatnost i sigurnost korisnika".

Apple je kazalo da nekoliko ovih aplikacija koristi "visoko invazivnu" tehnologiju nazvanu Upravljanje mobilnim uređajima (MDM) i da njegova upotreba u aplikaciji, koja je usmjerena na potrošača, predstavlja kršenje pravila App Storea.

Kaspersky Lab je rekao da su Appleove smjernice App Storea dopustile ograničenu upotrebu MDM-a, ali da nije jasno na koji način će dobiti Appleovo dopuštenje za to. Također je rekao da zahtjevi smanjuju konkurentnost trećih proizvođača.

XS
SM
MD
LG