Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Moguća nestašica hrane u Britaniji zbog Brexita


Ilustrativna fotografija

Velika Britanija suočit će se s nestašicom određenih prehrambenih proizvoda ako izađe iz Europske unije bez dogovora, upozorili su u srijedu iz udruženja britanske prehrambene industrije, predviđajući „ozbiljne poremećaje” koji bi mogli potrajati sedmicama pa čak i mjesecima.

"Nećemo gladovati ali bit će nestašice određene svježe hrane i nekih specijalnih sastojaka", rekao je direktor za koorporativne poslove u Federaciji proizvođača hrane i pića Tim Rycroft."Bit će nepredviđeno", dodao je. Rycroft je također upozorio da bi cijene pojedine hrane mogle porasti.

Velika Britanija trebala bi izaći iz EU-a 31. oktobra a trenutno se čini da su male šanse za sporazum koji bi osigurao slobodan protok robe nakon tog datuma.

Veliki lanci trgovina poput Tesco-a upozorili su ranije da bi izlazak bez prelaznog dogovora mogao biti problematičan.

Uoči prvobitnog datuma izlaska 29. marta, supermarketi i veliki lanci potrošili su milione funti pripremajući se za Brexit.

Novi britanski premijer Boris Johnson obećao je da će zemlju izvesti iz EU-a s dogovorom ili bez njega, što bi značilo da će se trgovina između dvije strane bazirati na propisima Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Johnson je ponovno pozvao čelnike EU-a da ipak pristanu ponovo otvoriti pregovore o uvjetima Brexita, tvrdeći da nedavni izbori za Europski parlament zahtijevaju promjenu pristupa.

Iz EU-a su poručili da su spremni za teške pregovore, ističući da neće nasjesti na pokušaje novog britanskog premijera da „igra na kartu straha od Brexita bez dogovora”.

XS
SM
MD
LG