Dostupni linkovi

Zelenski pozvao Putina nakon pogibije ukrajinskih vojnika


Vladimir Putin i Volodimir Zelenski
Vladimir Putin i Volodimir Zelenski

Predsednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, rekao je da je razgovarao telefonom sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, nakon što su četiri ukrajinska vojnika ubijena u granatiranju na istoku Ukrajine.

"Hitno sam ga pozvao. Rekao sam mu da se time ne približavamo miru", rekao je Zelenski, dodajući da je on pozvao Putina da zatraži od separatista koje podržava Moskva "da prestanu da ubijaju naš narod". Takođe je rekao da mu je Putin nešto obećao, a detalji o tome biće obelodanjeni kasnije.

Kremlj nije komentarisao telefonski poziv. Ukrajinsko ministarstvo odbrane navelo je u saopštenju 6. avgusta da su separatisti otvorili vatru na ukrajinske vojne položaje u regionu Donjecka ranije tog dana, koristeći bacače granata, mitraljeze i jurišne puške. U istom saopštenju se navodi i da je četvoro vojnika tom prilikom stradalo.

Od aprila 2014. godine u sukobu je poginulo više od 13.000 ljudi. Sporazum o prekidu vatre, koji uključuje Rusiju i Ukrajinu, a u kome su posredovale Francuska i Nemačka, okončao je veliki sukob u istočnoj Ukrajini 2015. godine. Uprkos tome, i dalje ima redovnih sukoba malih razmera u kojima ima žrtava.

XS
SM
MD
LG