Dostupni linkovi

Trump u posjeti mjestima masovnih pucnjava


Stanovnica El Pasa na protestu, dan nakon pucnjave u prodavnici Walmart, 4. august

Američki predsjednik Donald Trump posjetio je mjesto masovne pucnjave u Ohiju, a kasnije će obići i Teksas, uprkos kritikama da njegovo prisustvo nije dobrodošlo.

Trump je posjetio preživjele, one koji su prvi pružili pomoć i osoblje bolnice Miami Valley u Dejtonu, gdje su devet ljudi i osumnjičeni ubijeni u nedelju.

Desetine demonstranata je ispred bolnice postavilo balon "bebe Trumpa" i držalo transparente "Uradi nešto", "Sačuvaj naš grad".

U napadima u Daytonu i El Pasu ubijena je 31 osoba.

Trump je nakon pucnjava govorio o rasizmu i mržnji, ali je optužen za iste sentimente koje je ranije tražio da se osude.

Demokratska kongresna predstavnica koja zastupa El Paso rekla je da se neće sastati s njim, nagovarajući Trumpa da shvati da njegove riječi "nose posljedice".

"Odbijam da se sastanem s njim bez dijaloga o bolu koji su njegove rasističke i riječi mržnje te postupci nanijeli našoj zajednici i zemlji", napisala je na Twitteru Veronica Escobar.

Pucnjava u El Pasu tretira se kao mogući zločin iz mržnje. Veći dio grada identifikuje se kao zajednica Latinoamerikanca, a smatra se da je osumnjičeni za napad i autor teksta objavljenog na društvenim mrežama u kojem navodi da je "ovaj napad odgovor na latinoameričku invaziju na Texas".

XS
SM
MD
LG