Dostupni linkovi

Brnabić: Vlada Srbije će formirati radnu grupu za izborni proces


Ana Brnabić
Ana Brnabić

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je tokom sastanka sa šefom Misije OEBS u Srbiji Andreom Oriciom da će Vlada formirati radnu grupu koja će raditi sa Kancelarijom za demokratske institucije (ODIHR) na daljoj reformi izbornog procesa.

Brnabić je navela da je niz preporuka, poput unapređenja Jedinistvenog biračkog spiska i rada Republičke izborne komisije, već primenjeno kroz značajna unapređenja od 2017. godine kada je Vlada započela saradnju sa ODIHR, saopšteno je kabineta premijerke Srbije.

Ona je naglasila da je Vlada Srbije posvećena primeni preporuka Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), savetodavne institucije OEBS, sa kojom relevantne institucije sarađuju kroz trogodišnji program koji je započeo 2017. godine.

Šef Misije OEBS Andrea Oricio pohvalio je posvećenost Vlade Srbije procesu reformi, naglašavajući da će značajan doprinos tome pružiti ODIHR i dodao da je Misija OEBS spremna da pomogne u tehničkom smislu.

Premijerka Brnabić i ambasador Oricio razgovarali su i o donošenju Medijske strategije, procesu u kom je Misija OEBS pružila stručnu pomoć, a saglasili su da je važno do samog kraja ovog procesa "sačuvati njegov transparentan i inkluzivan karakter", navedeno je u saopštenju.

XS
SM
MD
LG