Dostupni linkovi

Mediji: Američki ambasador u Rusiji daje ostavku


Američki ambasador u Rusiji, Jon Huntsman
Američki ambasador u Rusiji, Jon Huntsman

Američki ambasador u Rusiji, Jon Huntsman Jr. napustit će ovu poziciju nakon dvogodišnjeg angažmana u periodu kojeg je i sam nazvao historijski teškim periodom za odnose ove dvije zemlje, prenose američki mediji.

Kako navodi AP, predsjednik Komore Salt Lake City-a Derek Miller rekao je u utorak da, uoči spekulacija da će se kandidovati za guvernersku poziciju, Huntsman traži kuću u državi Utah.

Huntsman je napustio guvernersku kancelariju 2009. godine kada ga je bivši američki predsjednik Barack Obama imenovao za ambasadora u Kini.

Predsjednik Donald Trump imenovao ga je na ambasadorsku poziciju u Rusiji 2017. godine u momentu istraživanja o ruskom uplitanju u američke predsjedničke izbore.

U pismu ostavke, kako navodi AP, Huntsman je napisao da je bio počašćen povjerenjem koje mu je Trump iskazao "tokom historijski teškog perioda u bilateralnim odnosima."

I drugi američki mediji prenijeli su vijest o ostavci američkog ambasadora. State Department još uvijek nije odgovorio na upit Engleskog servisa RSE/RL na upit da li Huntsman stupa sa pozicije.

Huntsman će navodno na dužnosti ostati do 3. oktobra.

Ambasador SAD: Da se Rusija prestane igrati sa zatvorenim Amerikancima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00

XS
SM
MD
LG