Dostupni linkovi

Esper: Neprihvatljiv svaki jednostrani postupak ili reagovanje


Američki ministar odbrane Mark Esper
Američki ministar odbrane Mark Esper

Američki ministar odbrane Mark Esper izjavio je danas da bi bilo kakva operacija turske vojske na sjeveru Sirije bila neprihvatljiva i da će SAD spriječiti jednostrane upade, prenosi Rojters.

"Jasno je da vjerujemo da bi svaki jednostrani postupak Turske bio neprihvatljiv. Spriječićemo jednostrane upade koji bi nanijeli štetu zajedničkim interesima SAD, Turske i Sirijskih demokratskih snaga /SDF/ na sjeveru Sirije", naglasio je Esper tokom leta ka Japanu.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan tokom vikenda ponovo je zaprijetio da će turske snage, ukoliko ne budu ispunjeni uslovi Ankare za uspostavljanje "bezbjednosne zone", preći u Siriju bez odobrenja SAD.

Amerika i Turska spore se u proteklih nekoliko mjeseci oko uslova za uspostavljanje "bezbjednosne zone" i u središtu je SDF koji kontroliše oblast sa sirijske strane od rijeke Eufrat do granice sa Irakom.

SDF je, uz tehničku i vazdušnu podršku američkih snaga, od "Islamske države" preuzela kontrolu nad dijelovima na sjeveroistoku Sirije.

Turska traži da njihovi vojnici kontrolišu zonu duboku pedesetak kilometara unutar Sirije, a SAD nude mnogo manje područje. SDF su najavile da bi jednostrani upad Turske bio smatran okupacijom koja bi naišla na otpor.

Američki ministar odbrane Mark Esper je dodao i da SAD neće prekomjerno reagovati na niz raketnih proba koje je izvršila Sjeverna Koreja u proteklih nekoliko sedmice i da će ostaviti otvorena vrata za razgovore.

"Ključ je održati otvorena vrata za diplomatiju i nećemo prekomjerno reagovati na ispaljenja, ali ćemo ih nadzirati i pažljivo pratiti dešavanja", naglasio je Esper nakon što je rano jutros Sjeverna Koreja ispalila projektile u more kod istočne obale, i to četvrti put u manje od dvije sedmice.

Generalštab južnokorejske vojske saopštio je da sve ukazuje na to da su ispaljena dva balistička projektila kratkog dometa iz oblasti nedaleko od Kvajla, na zapadnoj obali Sjeverne Koreje na oko 125 kilometara jugozapadno od Pjongjanga. Ovo je četvrta raketna proba od 25. jula.

U saopštenju se navodi da su projektili letjeli oko 450 kilometara i da su dosegli visinu od 37 kilometara.

Sjeverna Koreja je kritikovala američko-južnokorejske vojne vježbe i njihovu upotrebu visokotehnološkog naoružanja.

Američki predsjednik Donald Tramp i sjevernokorejski lider Kim DŽong Un saglasili su se 30. juna da će obnoviti razgovore o denuklearizaciji.

Tramp je umanjio značaj sjevernokorejksih raketnih proba, navodeći da time nije prekršen nijedan dogovor koji je imao sa Kim DŽong Unom i da razgovori treba da budu nastavljeni.

Sjeverna Koreja: Testiranje balističkih raketa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00

XS
SM
MD
LG