Dostupni linkovi

Burne reakcije na Kosovu nakon intervjua generala Mojsilovića


Zgrada Vlade Kosova u Prištini
Zgrada Vlade Kosova u Prištini

Naslov u beogradskom listu Novosti - da je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović izjavio za taj list da Srbija ima "podršku ruske vojske za izazove na Kosovu", izazvao je burne reakcije na Kosovu.

U samom tekstu intervjua, međutim, Mojsilović je rekao kako su "dobili podršku od ruskog vojnog rukovodstva oko toga kako radimo u vezi s Kosovom".

Premijer Kosova u ostavci Ramuš Haradinaj izjavio je da u Srbiji moraju da prestanu sa provokacijama.

"Novi komandant zloglasne stare vojske Srbije Milan Mojsilović izjavio je da ima podršku ruske vojske za izazove na Kosovu. Podsećamo ga da je i Milošević (Slobodan, nekadašnji predsednik Srbije) isto mislio, ali mu nije ispalo dobro", napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

"Šta žele oni? Da izazovu NATO, KFOR? Toliko o 'evropskoj' Srbiji", prokomentarisao je o istom pitanju i Enver Hodžaj, zamenik premijera u ostavci i potpredsednik Demokratske partije Kosova.

U intervju za Novosti, objavljenom 5. avgusta 2019, Mojsilović je povratku iz službene posete kolegama u Moskvi rekao da je u razgovoru sa ruskim generalom Valerijem Gerasimovom, inače načelnikom Generalštaba, razgovarao o raznim temama, od situacije na Balkanu pa do problema migranata.

"Posebno smo analizirali situaciju na Kosovu i Metohiji (KiM). Mi i dalje smatramo da je to teritorija Srbije, a jednostrani potezi Prištine pogoršavaju bezbednosnu situaciju. Dobili smo podršku od ruskog vojnog rukovodstva oko toga kako radimo u vezi s Kosovom. Naravno da smo mi posebno zainteresovani za bezbednost Srba, ne samo na severu KiM već u celoj pokrajini", dodao je on u odgovoru.

XS
SM
MD
LG