Dostupni linkovi

Nova raketna proba Severne Koreje


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Severna Koreja ispalila je projektile u more kod svoje istočne obale, četvrti put u manje od dve nedelje, saopštila je južnokorejska vojska.

Generalštab južnokorejske vojske saopštio je da sve ukazuje na to da su ispaljena dva balistička projektila kratkog dometa iz oblasti nedaleko od Kvajla, na zapadnoj obali Severne Koreje, na oko 125 kilometara jugozapadno od Pjongjanga.

Ovo je četvrta raketna proba od 25. jula.

Kako se navodi u saopštenju, projektili su leteli oko 450 kilometara i dosegli visinu od 37 kilometara. Američke i južnokorejske obaveštajne agencije smatraju da su projektili imali slične karakteristike leta kao i balistički projektili kratkog dometa koje je Severna Koreja ispalila 25. jula.

Severna Koreja je kritikovala američko-južnokorejske vojne vežbe i njihovu upotrebu visokotehnološkog naoružanja. Predsednik SAD Donald Tramp i severnokorejski lider Kim Džong Un saglasili su se 30. juna da će obnoviti razgovore o denuklearizaciji.

Tramp je umanjio važnost severnokorejksih raketnih proba, navodeći da time nije prekršen nijedan dogovor koji je imao sa Kim Džong Unom i da razgovori tek treba da budu nastavljeni.

Sjeverna Koreja: Testiranje balističkih raketa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00

XS
SM
MD
LG