Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Istraživanje: Umjesto da spašava, Frontex posmatra


Dron, ilustrativna fotografija

Grupa novinara okupljenih u istraživačku organizaciju Returns Network (Mreža za povratak) otkrila je da Frontex, umjesto brodova u Mediteranskom moru, koristi tek dronove za nadzor, koji ne mogu pomoći niti spašavati migrante. Osnivač ove mreže Daniel Howden najavio je seriju tekstova o ulozi Frontexa, koja je počela pričom u britanskom Guardianu.

Frontex, čije je sjedište u Varšavi, dio je investicije vrijedne oko 100 miliona eura u bespilotnim letjelicama, saznaje Observer, prenosi Guardian.

„Ovo trošenje dolazi u momentu kada Evropska unija povlači svoje pomorske misije u Mediteranskom moru i uznemirava skoro sve humanitarne brodove koje tragaju i spašavaju ljude“, navodi se u tekstu.

Zbog čega je uhapšena kapetanka broda Sea Watch?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

Frontex je, naime, Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu.

Frontexove bespilotne letjelice za nadzor lete iznad voda izvan Libije, gdje glavna pomorska misija EU nije izvela nijednu spasilačku misiju od prošlog augusta u najsmrtonosnijem dijelu vode na svijetu, piše Guardian.

Zamjena brodova, koji mogu spašavati živote, bespilotnim letjelicama, koje ne mogu, osuđuje se kao cinično ukidanje bilo kakve europske uloge u spašavanju života.

„Ne postoji obaveza da dronovi budu opremljeni sa pomagalima za spašavanje života niti da vrše spasilačke misije. Za to trebate brodovi, a upravo brodova nedostaje u ovom momentu“, izjavio je Erik Marquardt, njemački zastupnik stranke Zelenih.

Zračni nadzor bez brodova u vodi jednako je „pomorskoj misiji bez mornarice“, i sprječavao je sramotu u političkim redovima u Evropi oko toga šta učiniti sa spašenim migrantima, navodi Guardian.

Guardian povlači i pitanje trošenja novca poreskih obveznika Evropske unije. Dodaju da je prije deset godina budžet Frontexa bio oko 85 miliona eura, a danas je oko 11 milijardi eura.

Prebacivanje na bespilotne letjelice dovelo je i do toga da je Frontex optužen da je slao obavještajne podatke o lokaciji brodova sa migrantima libijskoj obalnoj straži kako bi ih mogli presresti i vratiti u Libiju.

„Libijska obalna straža nikada ne patrolira morem“, rekao je Tamino Bohm iz njemačke dobrotvorne organizacije Sea-Watch. „Nikad ne napuštaju luku osim ako ne idu da presretnu neki brod. To znači da informacije koje imaju, dolaze uz pomoć nadzornih letova Italije, Frontexa i EU", rekao je Bohm za Guardian.

Libija: Izvučeno desetine tela migranata iz Sredozemnog mora

Prema međunarodnom zakonu, migranti koje su spasili evropski brodovi na moru ne mogu se vratiti u Libiju, gdje su sukobi i kršenja ljudskih prava doveli do toga da su Ujedinjene nacije navele da nema sigurne luke, piše britanski list.

Frontex je za Observer izjavio da su dronovi uočili brodove u nevolji u samo četiri prilike, sve četiri u junu ove godine, u centralnom dijelu Mediteranskog mora i da nijedan slučaj nije doveo do „izvještaja o ozbiljnom incidentu“.

XS
SM
MD
LG