Dostupni linkovi

Pendarovski potpisao zakon o zajedničkoj graničnoj kontroli sa Srbijom


Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski potpisao je zakon o ratifikaciji sporazuma sa Srbijom o uspostavljanju zajedničke kontrole na graničnom prelazu Tabanovce-Preševo.

U saopštenju predsedničkog kabineta piše da je uspostavljanje zajedničkih kontrola na graničnom prelazu Tabanovce-Preševo predviđeno sporazumom vlada Severne Maekdonije i Srbije od 12. jula, potpisanog u Beogradu.

Pendarovski je istakao da će uspostavljanje zajedničkih kontrola doprineti unpređenju bilatetralnih odnosa i olakšanju kretanje putnika i trgovinu, i pojednostaviće regulisanje saobraćaja na državnoj granici.

Po najavi Carinske uprave Severne Makdonije, zajednička kontrola na graničnom prelazu Severne Makedonije i Srbije Tabanovce-Preševo počeće krajem avgusta, a datum zavisi od "usaglašavanja obaveza" premijera dve države.

Time će Severna Makedonija i Srbija prve na Zapadnom Balkanu uspostaviti zajedničku graničnu kontrolu.

Koncept zajedničkih graničnih kontorala s jednim zaustavljanjem "One Stop Shop" znači pojednostavljen postupak koji se sprovodi na jednom graničnom prelazu, s jednim zaustavljanjem za kontrolu putnika, robe i vozila, a važi na obe strane granice.

Za putnike i prevoznike koji iz Srbije idu u Severnu Makedoniju srpska granična službe će obavljati izlaznu kontrolu na severnomakedonskoj teritoriji, na prelazu "Tabanovce", dok će za putnike koji putuju u suprotnom smeru, u Srbiju, makedonska granična služba kontrolu obavljati na teritoriji Srbije, na prelazu "Preševo".

Zajedničke kontrole na graničnim prelazima Severna Makdonija namerava da uvede i sa Alabanijom i Kosovom.

XS
SM
MD
LG