Dostupni linkovi

Predsjednik Indonezije: Državna kompanija kriva za nestanak struje


Dijelovi Džakarte bez struje
Dijelovi Džakarte bez struje

Predsjednik Indonezije Joko Widodo (Džoko Vidodo) izjavio je da je državna elektroenergetska kompanija PLN trebalo imati krizni plan za sprečavanje velikog nestanka električne energije u glavnom gradu Džakarti i susjednim provincijama.

Widodo je postavio pitanje zašto ova kompanija nije imala takav plan, imajući u vidu slične situacije u prošlosti. Nestanak struje pogodio je više od 100 miliona ljudi.

"Stvari koje mogu izazvati ovako veliki događaj ne trebaju se dešavati u budućnosti. Najvažnije je što sam zatražio da to brzo bude popravljeno", rekao je predsjednik Indonezije.

Džakarta, centar administracije i ekonomskih aktivnosti u ovoj zemlji, povremeno je zahvaćena nestancima električne energije, ali su ona obično ograničena na manja područja.

Havarija u nedjelju dogodila se kada se, uslijed kvara prenosnih strujnih kola, dogodio kaskadni efekat zbog kojeg su se isključile elektrane koje snabdijevaju strujom zapadni dio ostrva Java, saopštila je kompanija PLN.

Ovo je bila jedna od najvećih havarija u Indoneziji od velikog nestanka električne energije na javi i Baliju 2005. godine.

Uprava PLN-a saopštila je da i dalje obavlja popravke i upozorila na dodatne poremećaje dok snabdijevanje strujom ne bude potpuno obnovljeno.

XS
SM
MD
LG