Dostupni linkovi

Čestitke premijera i predsednice Hrvatske povodom godišnjice 'Oluje'


Premijer Hrvatske Andrej Plenković
Premijer Hrvatske Andrej Plenković

Premijer Hrvatske Andrej Plenković uputio je čestitku u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, navodeći da je zahvaljujući vojno-redarstvenoj operaciji „Oluja“ 5. kolovoza 1995. u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske vraćen najveći dio okupiranih hrvatskih teritorija, „što je donijelo slobodu i mir domovini“.

„Uz požrtvovnost i hrabrost hrvatskih branitelja, umijeće zapovjednika Hrvatske vojske i policije, slogu hrvatskog naroda i državničku mudrost prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, u svega četiri dana oslobođen je najveći dio okupiranih područja Hrvatske. Grad Knin, jedno od sjedišta hrvatske državnosti, vraćen je u ustavni poredak suverene, samostalne i međunarodno priznate Hrvatske, a omogućen je i prekid opsade Bihaća, kao i oslobađanje velikog dijela Bosne i Hercegovine“, naveo je Plenković u poruci objavljenoj na sajtu Vlade Hrvatske.

Dodao je da je zahvaljujući „Oluji“, „hrvatsko je vodstvo, uz pomoć Ujedinjenih naroda, osiguralo i mirnu reintegraciju Vukovara i cijelog hrvatskog Podunavlja, čime je 1998. konačno ostvarena cjelovitost hrvatskog državnog teritorija“, te da su se „tisuće prognanih vratili svojim domovima, a trajni je mir omogućio postupnu obnovu, revitalizaciju i izgradnju zemlje“.

„Danas u uređenoj Hrvatskoj, koja će u prvoj polovici 2020. godine predsjedati Europskom unijom, s ponosom i posebnim pijetetom prisjećamo se svakoga života i svake žrtve utkane za slobodu Hrvatske koji su trajni podsjetnik i putokaz u izgradnji još uređenijeg i naprednijeg društva“, napisao je Plenković.

Grabar-Kitarović: Budimo neumorni u domoljublju

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović čestitala je hrvatskim državljanima Dan pobede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 24. godišnjicu vojno-policijske operacije "Oluja" i pozvala na "neumornost u rodoljublju".

"Pobjedom u „Oluji“ dosanjali smo svoj povijesni san slobodne i neovisne Hrvatske i postali punopravni članovi međunarodne zajednice. Budimo uvijek neumorni u domoljublju. Izgrađujmo našu lijepu domovinu u zajedništvu, solidarnosti i poštovanju jednih prema drugima, da iz dana u dan bude naprednija i pravednija, onakva kakvom su je sanjali prethodni naraštaji i kakvom su je željeli naši branitelji", napisala je Grabar-Kitarović.

XS
SM
MD
LG