Dostupni linkovi

Fon Lejen za novi sporazum o migracijama


Nova predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen zatražila je tokom posete Italiji postizanje novog dogovora o migraciji.

"Želim da predložim novi sporazum za migraciju i azil jer mislim da treba da imamo novi i svež pogled na migraciju. Znam da migracija neće nestati, to se dešava u globalizovanom svijetu. Ono što nam je potrebno su procedure koje su istovremeno efikasne i humane", naglasila je fon der Lejenova nakon razgovora sa premijerom Đuzepe Konteom.

Rim već dugo vremena traži reviziju takozvanih Dablinskih regulativa o azilu, kojim je predviđeno da prva zemlja dolaska mora da obradi zahteve azilanata.

Italija želi da druge članice EU preuzmu isti udeo u dolascima i obradi zahteva azilanata kako bi se teret rasporedio na sve.

Fon der Lejenova, koja dužnost predsednika Evropske komisije preuzima u novembru, priznaje da su Italija, Španija i Grčka "geografski izložene" i da EU mora da pokaže veću solidarnost.

Prema njenim rečima, potrebno je prilagoditi Dablinske regulative za efikasnije rešavanje priliva migranata.

Italijanska Vlada zatvorila je luke za humanitarne brodove koji spašavaju migrante na Sredozemnom moru i ne dozvoljava im ulazak u njihove teritorijalne vode zbog čega ljudi dug period ostaju blokirani na moru.




XS
SM
MD
LG