Dostupni linkovi

Tramp: Pjongjang prekršio rezolucije UN, ali ne i dogovor sa mnom


Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da su nedavnim severnokorejskim raketnim probama prekršene rezolucije UN, ali da time nije narušen njegov dogovor sa njihovim liderom Kim Džong Unom.

Tramp je u nizu poruka objavljenih na "Tviteru", takođe, istakao da ne veruje da je Kim Džong Un "želeo da ga razočara kršenjem poverenja".

On je naglasio da Severna Koreja ima toliko daleko više toga da dobije, ali i da izgubi.

Severna Koreja ispalila je nešto ranije rakete treći put u poslednjih osam dana, a analitičari smatraju da time želi da pojača svoje vojne sposobnosti i izvrši pritisak na SAD i Južnu Koreju, koje traže obnavljanje razgovora o denuklearizaciji.

Pjongjang je testirao projektile uprkos sastanku Donalda Trampa i Kim Džong Una 30. juna, kada su se dogovorili da obnove razgovore.

Tram nastoji da umanji važnosttestova Pjongjanga nakon njegovog neuspešnog samita sa Kimom u Vijetnamu u februaru, ističući da je reč o projektilima kratkog dometa, a ne interkontinentalnim kao i nuklearnom oružju, što je severnokorejski lider obećao da neće činiti.

“Kim Džong Un i Severna Koreja su testirali tri rakete kratkog dometa poslednjih dana. Ovim probama se ne krši naš sporazum iz Singapura, niti smo diskutovali o projektilima kratkog dometa kada smo se rukovali,” istakao je američki predsednik.

On je nastavio da hvali prisnost koju, kako kaže, ima sa Kimom, čiju vladu američki Stejt department optužuje da je izložila svoj narod “užasnim kršenjima ljudskih prava i sloboda”. Stejt department je saopštio u maju da se oko 100 hiljada građana Severne Koreje nalazi u logorima kao politički zatvorenici.

“Možda nisam u pravu, ali verujem da predsedavajući Kim ima veliku i lepu viziju za svoju zemlju i samo SAD, sa mnom kao predsednikom, mogu da ostvare tu viziju. On će učiniti prave stvari jer je prepametan da to ne učini i ne želi da razočara svoj prijatelja, predsednika Trampa!” ističe američki predsednik.

XS
SM
MD
LG