Dostupni linkovi

Pendarovski: Ujedinimo se u front za Severnu Makedoniju


Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski pozvao je danas na prevazilaženje svih podela i ujedinjenje u jedinstveni front za realizaciju zajedničkog cilja - tranformaciju zemlje u naprednu evropsku državu članicu NATO i EU.

"Hajde da prevaziđemo istorijske podele i nepotrebne političke konfrontacije, da udružimo sve naše zastave i simbole, nezavisno da li su etnički, verski, ideološki, partijski ili generacijski. Da gradimo demokratsku državu u kojoj uspeh neće biti na tuđi račun, da gradimo državu u kojoj će zakoni da važe pođednako za sve", rekao je on u govoru na obeležavanju državnog praznika Ilindena.

Kako je istakao Pendarovski, centar tog, kako ga je nazvao, istorijskog poduhvata treba da bude dostojanstvo čoveka i građanina koji mora da dobije šansu da se realizuje u svojoj zemlji.

"Najveći izazov pred nama danas je građansko pomirenje. Put do pomirenja vodi preko pravde utemljene na istini. A za pravu pravdu potrebno je vladavina prava. To mora da bude naša temeljna vrednost oko koje ne sme da se pravi kompromis", rekao je predsednik Severne Makdonije.

Prema njegovim rečima, država je zajednička odgovornost nezavisno od etničke i verske pripadnosti.

"Nezavisno da li smo Makedonci, Albanci, Turci, Srbi, Vlasi, Romi, Bošnjaci, nezavisno da li smo hrišćani, muslimani, protestanti, jevreji ili ateisti, svi zajedno moramo da se brinemo za ovu državu", istakao je Pendarovski.

Predsednik Severne Makedonije je to rekao na obeležavanju Ilindena pred predsedničkom palatom "Vila Vodno" u Skoplju, jednom od nekoliko mesta na kojima je danas obeleženo 116 godina Ilindenskog ustanka i 75 godina prvog zasedanja Asnoma pod motom "Svi smo deca Ilindena".

Na skupu u mestu Mečkin kamen kod Kruševa, gde je podignut Ilindenski ustanak 2. avgusta 1903, govorio je premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, a u mestu Pelince kod Kumanova predsednik parmenta Talat Džaferi.

XS
SM
MD
LG