Dostupni linkovi

Zatvor za hrvatskog državljanina zbog nacističkog pozdrava na Bleiburgu


Bleiburg 2015. godine, arhivska fotografija
Bleiburg 2015. godine, arhivska fotografija

Zemaljski sud u Klagenfurtu osudio je 48-godišnjeg hrvatskog državljanina na 18 mjeseci zatvora zbog pokazivanja tzv. Hitlerovog pozdrava po završetku komemoracije u Bleiburgu 18. svibnja ove godine, javljaju austrijski mediji. Presuda je pravomoćna, a za nju je glasalo svih osam članova sudskog vijeća, javlja austrijski Der Standard. Hrvatski državljanin se nalazio u austrijskom pritvoru od uhićenja, 18. svibnja.

Prema navodima splitske Slobodne Dalmacije, radi se o Anđelku Bosančiću, ugostitelju iz Dugopolja u splitskom zaleđu, članu vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ). Ovo je drugostupanjska presuda, 29. lipnja bio je prvostupanjski osuđen na 15 mjeseci zatvora.

Muškarac se 18. svibnja, po završetku bleiburške komemoracije, kada su okupljeni kretali prema autobusima, okrenuo prema austrijskoj policajki i podigao ruku na tzv. Hitlerov pozdrav, što je po ocjeni tužitelja Christiana Pirkera bila „svjesna provokacija upućena državnom tijelu“. U svojoj obrani pred sudskim vijećem, 48-godišnjak je priznao krivnju i više puta naglasio kako u trenutku počinjenja nije bio svjestan posljedica svog ponašanja. Na pitanje predsjednika vijeća Gernota Kugija kazao je „da je pretjerao s alkoholom“ (nakon privođenja ustanovljena su mu čak tri promila alkohola u krvi), kako je „samo želio biti u centru pažnje i provocirati“. Također, kazao je da bi se u Hrvatskoj ovakvo pozdravljanje tretiralo „mnogo blaže“, ali da je njegov postupak bio „velika, velika glupost“. On se na suđenju ispričao policiji i kazao kako žali što je takvim svojim postupanjem povrijedio osjećaje drugih.

Branitelj okrivljenog Günther Clementschitsch na suđenju je tvrdio da u pozdravljanju nema politike, već da je to rezultat frustracije „ali da to ne umanjuje kriminalnu težinu djela“.

Predsjednik sudskog vijeća Kugi je kao olakotne okolnosti naveo priznanje okrivljenika i njegov visok stupanj alkoholiziranosti, ali i da je bezuvjetnim zatvorom od dva mjeseca zadovoljen i opći preventivni aspekt, jer komemoracija na Bleiburgu, kako je kazao, „ima veliku vidljivost“.

Ove godine se na komemoraciji 18. svibnja okupilo oko 10.000 ljudi, a osim privođenja pomenutog hrvatskog državljanina, na samom skupu nije bilo „policijski relevantnih događaja“, izvijestio je glasnogovornik Policijske uprave Koruška Ralph Dionisio. Godinu ranije na Bleiburgu je zabilježeno sedam privođenja koje su rezultirale s pet presuda zbog isticanja zabranjenih simbola. Od 1. ožujka ove godine austrijski zakon koji brani isticanje simbola zabranjenih organizacija proširen je i na znakovlje kvislinške Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

Nevladina udruga „Počasni blajburški vod“ unazad nekoliko decenija organizira komemoracije nedaleko od Bleiburga u spomen na više desetaka tisuća ustaških i domobranskih vojnika i civila koji su se po završetku Drugog svjetskog rata željeli predati Englezima, ali su ih oni potom predali jugoslavenskim partizanima. Velik broj njih bio je potom likvidiran, većinom bez sudske presude.

XS
SM
MD
LG