Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Šestostruko ubojstvo i samoubojstvo u Zagrebu


Ilustrativna fotografija

Dva muškarca, tri žene i desetogodišnjak žrtve su umorstva koje se desilo u četvrtak navečer u Novom Zagrebu. Policija je potvrdila da je počinitelj oko četiri ujutro počinio samoubojstvo dok ga je policija pokušala uhititi.

Policija krije identitet žrtava, ali, prema pisanju medija, ubijeni su roditelji Dragan i Filjka Tojagić, kćeri Josipa i Maja Tojagić, desetogodišnji Majin sin i mladić druge kćeri Josipe, koji se zatekao u kući u vrijeme umorstva.

Policija je nakon dojave o pucnjavi došla na mjesto događaja, gdje je pronašla ubijene, ali i neozlijeđenu sedmomjesečnu bebu. Ubijeni desetogodišnjak bio je učenik 4. razreda osnovne škole.

Beba je pregledana i smještena u odgovarajuću ustanovu, kazao je na izvanrednoj konferenciji za novinare načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić. Beba je dijete ubojice i jedne od žrtava, potvrdio je Rašić.

Počinitelj šesterostrukog ubojstva je 36-godišnjak, koji je od 2017. godine bio prijavljen na adresi gdje je živjela ubijena obitelj i gdje je počinjeno umorstvo.

„Nismo imali nikakvih informacija. Nije bilo nikakvih prijetnji ni obiteljskog nasilja od strani počinitelja prema žrtvi“, kazao je.

Rašić je novinarima rekao da je u četvrtak oko 21.30 policija zaprimila dojavu o pucnjavi u Cimermanovoj ulici na zagrebačkoj Kajzerici.

„Po dolasku zatekli smo šest smrtno stradalih osoba, od čega jedno dijete, 2009. godište“, rekao je Rašić.

Izvijestio je da su temeljna i specijalna policija odmah bile razmještene što po gradskoj četvrti, što na ulazima i izlazima u Zagreb. Počinitelj je lociran već tijekom očevida u Brezovici, koji kilometar dalje od mjesta zločina, a kako je u petak rano ujutro izvijestila zagrebačka policija – „prilikom uhićenja počinio je samoubojstvo“.

Kako mediji doznaju, tri žene i 10-godišnje dijete ubijeni su ispred kuće, tijelo jednog muškarca pronađeno je u sobi, a drugog u hodniku kuće. Prema navodima medija, ubijeni su majka, otac, njihove dvije kćeri, sin jedne kćeri i dečko druge kćeri.

Nagađa se da se radi se o obiteljskom nasilju. Počinitelj je po zanimanju taksist, rođen 1982. godine u Vukovaru. Kada ga je policija opkolila i pozvala na predaju, on se nije predao, već je počinio samoubojstvo. Nije bio kazneno prijavljivan, a prema policijskoj evidenciji ima jedno remećenje javnog reda i mira 2016. godine na području zagrebačkog kvarta Trešnjevka.

Na mjestu samoubojstva počinitelja očevid je završen, a na mjestu šesterostrukog umorstva u Cimermanovoj ulici policijski očevid još traje.

Ovo višestruko ubojstvo baca sjenu na otvorenost i sigurnost Zagreba, ali ih ne dovodi u pitanje, poručio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na izvanrednoj konferenciji za novinare.

„U gradu Zagrebu nema obrisa organiziranog nereda ni terorističkih indicija, i sigurnost u Zagrebu se piše velikim slovom. Pojedinačni incidenti poput ovog bacaju sjenu i mrlju na sigurnost u Zagrebu, ali nikako ne dovode u pitanje njegovu multietničnost, multikulturalnost, otvorenost i sigurnost. Zagreb je najsigurnija europska metropola“, poručio je zagrebački gradonačelnik.

Na šesterostruko ubojstvo reagirala je priopćenjem na Twitteru i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

„Iskazujem duboko žaljenje i izražavam sućut zbog nevinih žrtava. Očekujem od svih nadležnih institucija da preživjelom djetetu osiguraju potrebnu skrb“, napisala je.

Reagirao je i potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

„Jednostavno u novijoj hrvatskoj povijesti ne pamtimo ovakav događaj koji nas je užasnuo. Pobijena je praktički jedna cijela obitelj i sigurno da to nije lagana situacija. Reakcija hrvatske policije bila je vrlo promptna i profesionalna“, ocijenio je ministar.

Mediji kao vjerojatni motiv zločina navode ljubomoru. Međutim, koordinatorica Centra za žrtve seksualnog nasilja „Ženska soba“ psihologinja Senka Sekulić Rebić u izjavi za Radio Slobodna Europa naglašava kako se ne može i ne smije ovaj zločin objašnjavati ljubomorom, jer je to potpuno pogrešno.

„Ovdje se ne radi o ljubomori! Ovdje se radi o odluci jednog muškarca da počini šesterostruko ubojstvo, jer je na taj način on odlučio kazniti ženu jer je ona napravila nešto što njemu nije pasalo. I on je odlučio ubiti šestero ljudi! Ne radi se o ljubomori, ne radi se ni o kakvom obliku ljubavi“, odlučna je Senka Sekulić Rebić.

Ona kaže kako bi trebalo provjeriti što je s tim remećenjem javnog reda i mira iz 2016. godine.

„Jer ova informacija da nije bio prijavljivan zbog obiteljskog nasilja, odnosno nasilja prema žrtvama, nažalost, nije nimalo dovoljna da mi zaključimo da on nije bio nasilan. Možemo posredno – a i prema iskustvima naše organizacije koja radi sa žrtvama rodno uvjetovanog nasilja – nažalost zaključiti da su dobre šanse da se nije prijavljivalo, jer, po našem iskustvu, žrtve nemaju povjerenja u sustav“, kaže psihologinja Sekulić Rebić.

Javnost se sada čudi i zgrožena je, podsjeća Sekulić Rebić, te dodaje da civilna scena već dugo upozorava da sustav ne poduzima mjere koje bi onemogućile ovakve zločine – brzo i efikasno sankcioniranje rodno uvjetovanog nasilja koje ne smije biti prekršaj, već kazneno djelo.

„Sistemski pristup rodno uvjetovanom nasilju u našem društvu nije dobar. Mi imamo iskustvene pokazatelje iz rada sa žrtvama da se višestruko češće – red veličine 3,5 ili 7 puta više ne radi o kaznenim, već o prekršajnim prijavama koje završavaju s nikakvim ili vrlo malim sankcijama. Onda, u konačnici, nasilje eskalira i dogode se vrlo ozbiljne stvari ili takve tragedije kao što je ova danas“, zaključuje Senka Sekulić Rebić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG