Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Smrt nasljednika, ali ne i ideologije Al-Kaide


Hamza bin Laden, fotografija sa njegovog vjenčanja.

Smrću Hamze Bin Ladena, za kojeg se očekivalo da će preuzeti vođstvo nad Al-Kaidom, ne prestaje prijetnja od ove terorističke organizacije koja je izvela najzloglasniji teroristički napad na svijetu - napad na Svjetski trgovinski centar u Njujorku, pišu svjetski mediji.

Sin Osame Bin Ladena, Hamza, prema pisanju američkih medija koji se pozivaju na obavještajne izvore, najvjerovatnije je poginuo usljed američkih zračnih udara, vjerojatno negdje na granici između Pakistana i Afganistana, datum pogibije nije određen a vjeruje se da je bio prije jedne ili više godina.

Informacija nije zvanično potvrđena, Pentagon je nije komentarisao, ali je vijest bila povod za nova upozorenja o narastajućoj ideologiji terorističke organizacije Al-Kaida (Al-Qaida).

Sin odgajan da mrzi Ameriku

Koliko se malo zna o Hamzi Bin Ladenu govori podatak da američki zvaničnici nikad nisu uspjeli definitivno potvrditi njegovu starost, niti su sa sigurnoću mogli reći u kojoj se zemlji posljednjih mjeseci Osamin sin krio, napisao je Kris Bakler (Chris Backler), novinar BBC.

Posljednjih mjeseci su lebdjele informacije da bi Hamza mogao biti u Afganistanu, Pakistanu ili Iranu. Činjenica da su SAD za te informacije ponudile nagrada od milion dolara bila je pokazatelj ne samo potencijalne opasnosti koju je on predstavljao, već i njegovog simboličkog značaja za Al-Kaidu i njenu propagandnu mašineriju, ocjenjuje Bakler.

Bin Laden je bio samo dijete kad je njegov otac pomogao u planiranju napada 11. septembra, ali prema legendi ekstremističke grupe, on je u to vrijeme bio uz njega, odgajan da mrzi Ameriku, piše BBC.

Smrt Hamze Bin Ladena, ako se službeno potvrdi, ušutjet će nekoga ko se pojavio kao novi glas Al- Kaide. Međutim, time ne prestaje prijetnja od organizacije koja je izvela najzloglasniji teroristički napad na svijetu, istakao je novinar britanskog javnog servisa.

"Vodeći u Al-Kaidinoj franšizi"

Prema pismima pronađenim u blizini mjesta gdje je Osama Bin Laden ubijen 2011. u Pakistanu, Osama je pripremao Hamzu za budućeg vođu Al-Kaide, navodi Gardijan (The Guardian).

Vjeruje se da je Hamza imao oko 30 godina. Američki Stejt department (State Department) navodi da je rođen 1989. godine, ali se spominje i 1986., kao alternativna godina rođenja. Smatra se da je rođen u Džedi, u Saudijskoj Arabiji, gdje porodica Bin Laden živi generacijama i gdje danas žive Hamzina baka i stričevi, odnosno Osamina majka i braća.

Nakon napada 11. septembra 2001., iza kojeg je stajao njegov otac, Hamza je proveo nekoliko godina u Iranu, gdje su njega i članove porodice koji su se mogli dovesti u vezu s napadima čuvali visoki iranski obavještajni i vojni zvaničnici, navodi britanski list. Bio je oženjen jednom od kćeri višeg vođe Al-Kaide, Abdulaha Ahmeda Abdulaha. Također, njegova porodica je tvrdila, u ekskluzivnom intervjuu za Guardian 2018. godine, da se Hamza oženio kćerkom Mohameda Ata, vodećeg otmičara u terorističkim napadima 11. septembra.

U martu ove godine, Saudijska Arabija je oduzela državljanstvo Hamzi nakon što su SAD ponudile nagradu od milion dolara za pomoć u njegovom lociranju. U opisu nagrade, Stejt department je napisao da je Hamza "postao vodeći u Al-Kaidinoj franšizi".

Hamza se u video snimcima Al-Kaide pojavljuje još iz perioda dok je bio tinejdžer. On je u javno objavljenim govorima pozivao sljedbenike da ratuju u Vašingtonu, Londonu, Parizu i Tel Avivu i zaprijetio je napadima na Sjedinjene Države kao osvetu za ubistvo njegovog oca.

U svom drugom tekstu, list Gardijan navodi kako je, u posljednjem poznatom javnom saopštenju objavljenom u martu 2018., Hamza Bin Laden prijetio Saudijskoj Arabiji i pozvao stanovnike arapskog poluostrva na pobunu.

Deset dana prije bombaškog napada na Mančester 2017. godine, glas Hamze se čuo na audio snimku koji je objavila Al-Kaida, a koji je pozvao svoje pristalice da se dignu protiv "Jevreja" i "krstaša". Međutim, istražitelji nisu uspostavili vezu između napada u Velikoj Britaniji i Al-Kaide. U maju 2016. pozvao je borce u Siriji da se ujedine i "oslobode Palestinu“, napisao je Gardijan.

Oprez u davanju komentara

Američki zvaničnici tvrde da su Sjedinjene Države imale ulogu u operaciji u kojoj je ubijen sin Osame bin Laden, no ostali detalji, kao što su mjesto i vrijeme ubistva, ostali su nepoznati, napisao je Njujork tajms (The New York Times).

Smrt Hamze Bin Ladena su u razgovoru za Njujork tajms potvrdila dva američka zvaničnika, koji su zbog osjetljivost operacija i prikupljanja obavještajnih podataka željeli ostati anonimni. Mlađi Bin Laden ubijen je negdje tokom prve dvije godine Trampove administracije (Donald Trump), rekli su zvaničnici. Dodaju da je Hamza ubijen prije nego što je Stejt department u februaru odredio nagradu od milion dolara za informacije o njegovom boravištu, ali da američke vojne i obavještajne agencije do tada nisu potvrdile njegovu smrt.

Ali Soufan, bivši agent FBI-a, koji je istraživao i opširno pisao o Al-Kaidi, uključujući i poduži profil Hamze bin Ladena objavljen 2017., prema ocjeni Njujork tajmsa, zvučao je oprezno u davanju komentara. Tvrdi da je za Al-Kaidu neobično da ne obavljuju smrt vođe i slave kao mučenika. No, kako je rekao Soufan, ukoliko se procjena američke vlade pokaže tačnom "to značajno šteti planovima Al-Kaide za prelazak na drugu generaciju."

Za razliku od ostalih vođa Al-Kaide, Bin Laden u svojim javnim govorima nikada nije kritikovao tzv. Islamsku državu, napomenuo je Soufan. Ova taktika sugeriše da se on suzdržavao tako da bi ga pripadnici tzv. Islamske države - koja je započela kao podružnica Al-Kaide i dijeli njenu ideologiju ali se otrgnula njenoj kontroli - na kraju možda prihvatili kao vođu prilikom mogućeg ujedinjenja u budućnosti.

U tekstu se navodi da su ostali ključni članovi organizacije Al-Kaida još uvijek živi, uključujući Saifa al-Adela i Abdulaha Ahmeda Abdulaha, koje FBI traži zbog bombaških napada na dvije ambasade Sjedinjenih Država u Istočnoj Africi 1998. Smatra se da se oni nalaze u Iranu, napisao je Njujork tajms.

Pedigre, žar i karizma

U opsežnom članku koji je objavio Centar za borbu protiv terorizma, bivši agent FBI-a, Ali Soufan, opisuje Hamzu kao miljenika svog oca, prenosi vašingtonski Nacionalni javni radio NPR (National Public Radio), napominjući da su 2009. i 2011. godine ubijena još dvojica Hamzine braće.

"Mnogi faktori sugerišu da bi Hamza mogao biti visoko učinkovit vođa: njegov porodični pedigre, njegov dinastijski brak, dugogodišnji žar za džihadom i očita karizma te njegova bliskost sa najvišim operativcima Al-Kaide", napisao je Soufan u septembru 2017. godine.

"Ostaje da se vidi kako će ga tačno organizacija iskoristiti, ali jasno je da je on zvijezda u razvoju. To bi trebalo da zabrine kreatore politika na Zapadu ali i u muslimanskom svijetu."

Strateška pauza, ali ne i predaja

Američki zvaničnici vjeruju da uprkos Hamzinoj smrti, Al-Kaida i dalje predstavlja problem za Zapad, ukazuje Ju-Es-Ej tudej (USA Today).

"Al-Kaida (...) je relativno mirna. Ovo je strateška pauza, a ne predaja", rekao je Nejten Sejls (Nathan Sales), stručnjak za borbu protiv terorizma u Stejt departmentu.

U brifingu od 28. februara, nakon što je Stejt department objavio nagradu za informacije o tome gdje se nalazi Hamza, on je istakao da Al- Kaida nastavlja prijetiti Sjedinjenim Državama.

"Al-Kaida nije u zastoju. Obnavlja se. (...) Nemojte pogriješiti, Al-Kaida zadržava i sposobnost i namjeru da nas pogodi", rekao je Sejls .

Osamu Bin Ladena ubile su specijalne jedinice američke vojske u Pakistanu 2011. godine. Pisma koja su pronašli vojnici tokom pregleda njegovog skrovišta pokazala su da je Hamza zamolio oca da ga obuči kako da ga slijedi te da ga je stariji bin Laden pripremao za ulogu vođe. Vjerovalo se da je Osama Bin Laden imao najmanje dvadesetoro djece s nekoliko žena, a sam je bio 17. od 52 djece, navodi se u tekstu.

XS
SM
MD
LG