Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Borisov se izvinio Makedoncima zato što ih je nazvao Severnomakedonci


Makedonski premijer Zoran Zaev (levo) i njegov bugarski kolega Bojko Borisov

Premijer Bugarske Bojko Borisov izvinio se danas u Skoplju Makedoncima zbog toga što ih je nedavno nazvao "Severnomakedonci" i obećao "kompletnu podršku" Severnoj Makedoniji u NATO integraciji.

Borisov, koji je doputovao u Severnu Makedoniju povodom dvogodišnjice potpisivanja Sprazuma o prijateljstvu i zajedničkog obeležavana praznika Ilindena, sa premijerom Severne Makedonije se poklonio na grobu Goce Delčeva u crkvi "Sveti spas" u Skoplju.

Bugarski premijer se izvinio zato što je građane Severne Makedonije nazvao "Severnomakedonci" u nedavnom javnom obraćanju. "Moja greška je što sam rekao Severnomakedonci. Izvinite. Građani Severne Makedonije oprostite, ali to sam rekao ne želeći", rekao je Borisov.

Prema dogovru iz Prespe sa Grčkom oko rešavanja spora oko imana građani Severne Makedonije i dalje nastavljaju da se nazivaju makedonski građani.

Na novinarsko pitanje Borisov kategorično isključio mogućnost da Bugarska blokira integracije Severne Makedonije u NATO, ističuću da je u bugarskom interesu da njen sused uđe u Alijansu.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev je istakao da dve susedne zemlje svaki dan pokazuju Balkanu, Evropi i svetu da izazove mogu da rešavaju razgovorom, poštovanjem, strpljenjem i bez posrednika.

"Postigli smo saglasnost i već zajedno obeležavamo ličnosti i događaje iz zajedničke istorije naših zemalja i naroda", rekao je Zaev i istakao da veruje da se može pronaći rešenje i u vezi spora oko Goce Delčeva.

"Goce Delčev je ličnost i heroj koji povezuje dva naroda, zato i u Severnoj Makedoniji i u Bugarskoj produžavamo da odajemo počast velikom Delčevu kroz jezik uzajamnog razumevanja, zajednički sa našim bliskim prijateljima koji sa nama dele slična osećanja, vrednosti i ciljeve", rekao je Zaev na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Borisovim.

Premijer Bugarske Bojko Borisov se u Skoplju kasnije sreo i sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim.

XS
SM
MD
LG