Dostupni linkovi

Snowdenovi memoari izlaze 17. septembra


Edward Snowden tokom javljanja video linkom na konferenciji univerziteta u Buenos Airesu 2016. godine
Edward Snowden tokom javljanja video linkom na konferenciji univerziteta u Buenos Airesu 2016. godine

Bivši saradnik američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) čije je objavljivanje povjerljivih dokumenata transformisalo debatu o vladinom nadzoru napisao je memoare koji bi trebali biti objavljeni 17. septembra.

Knjiga "Trajni dosije" (Permanent Record) bit će objavljena simultano u više od dvadeset zemalja, uključujući Sjedinjene Države, Veliku Britaniju i Njemačku. Prema informacijama koje su objavili iz njegove izdavačke kuće Metropolitan, Snowden će u knjizi opisati njegovu ulogu u prikupljanju meta podataka i 'krizi savjesti' koja ga je dovela do toga da 2013. godine podijeli informacije sa novinarima.

Snowden koji se u Sjedinjenim Državama suočava sa optužbama zbog kojih bi mogao završiti u zatvoru, trenutno živi u egzilu u Moskvi.

Službenici obavještajnih službi osuđivali su njegov potez tvrdeći da je time nanio trajnu štetu nacionalnoj sigurnosti, dok su zaštitnici ljudskih prava i zagovarači privatnosti hvalili njegov potez otkrivanja informacija o količini podataka koje vlada prikuplja o svojim građanima ali i stranim državnicima.

"Edward Snoeden je odlučio u dobi od 29 godina da odustane od cijele svoje budućnosti zbog dobrobiti za svoju zemlju", rekao je izvršni direktor Macmillana John Sargent. "Pokazao je izuzetnu hrabrost u tome i voljeli ga ili ne, on je nevjerovatna američka priča. Nema sumnje da je svijet bolje i privatnije mjesto zbog njegovih djela."

Snowdenova priča je djelimično ispričana u Oscarom nagrađenom dokumentarcu 'Citizenfour' kao i u filmu Olivera Stonea 'Snowden'.

Metropolitan je 2014. godine objavio knjigu dobitnika Pulitzerove nagrade, Glenna Greenwalda pod nazivom'Bez skrovišta - Edward Snowden, tajna služba NSA i američka država nadzora'. Greenwaldovo izvještavanje za britanski The Guardian pomoglo je Snowdenu da objavi informacije o američkom nadzoru.

XS
SM
MD
LG