Dostupni linkovi

Holandija: Stupila na snagu djelimična zabrana nošenja burke


Holandija, koja se dugo vremena smatra bastionom tolerancije i vjerske slobode, posljednja je evropska zemlja koja je uvela takvu zabranu
Holandija, koja se dugo vremena smatra bastionom tolerancije i vjerske slobode, posljednja je evropska zemlja koja je uvela takvu zabranu

Novi holandski zakon stupio je na snagu zabranjujući odjeću koja pokriva lice, uključujući burku i nikab, u javnom prevozu, vladinim zgradama, zdravstvenim i obrazovnim ustanovama.

Holandija, koja se dugo vremena smatra bastionom tolerancije i vjerske slobode, posljednja je evropska zemlja koja je uvela takvu zabranu, slijedeći Francusku, Njemačku, Belgiju, Austriju i Dansku.

Grupe za zaštitu ljudskih prava izrazile su nezadovoljstvo ovim zakonom službeno nazvanim "Djelimična zabrana pokrivanja lica odjećom" a islamska politička stranka u Rotterdamu saopćila je da će platiti novčane kazne u iznosu od 150 eura za svakoga koga uhvate kako ga krši, navodi AP.

Antiislamski zastupnik Geert Wilders, čiji su pozivi na potpunu zabranu burke pokrenuli gotovo deceniju dugu raspravu prije nego što je parlament prošle godine odobrio zakon, pozdravio je uvođenje ograničene zabrane kao "historijskim danom" i pozvao da se zabrana proširi i na hidžab.

"Vjerujem da bismo sada trebali pokušati preći na sljedeći korak", rekao je Wilders u telefonskom intervjuu agenciji Associated Press. "Sljedeći korak bi trebao biti da se osiguramo da je i hidžab zabranjen u Holandiji također."

Holandska vlada je insistirala na tome da njena djelimična zabrana ne cilja ni na jednu religiju i da su ljudi slobodni da se oblače kako žele. Vladina stranica koja objašnjava novu zabranu kaže, međutim, da je "ta sloboda ograničena na mjestima gdje je komunikacija od vitalnog značaja za kvalitetnu uslugu ili sigurnost u društvu".

Ostaje da se vidi koliko će se intenzivno ovaj zakon provoditi u Holandiji.

XS
SM
MD
LG