Dostupni linkovi

Jemen: Napad na vojnu paradu i policijsku stanicu u Adenu, više žrtava


Aden, ilustrativna fotografija
Aden, ilustrativna fotografija

Najmanje tri policajca su poginula, a 20 osoba je povrijeđeno, kada je bombaš samoubica uletio automobilom u policijsku stanicu u Adenu u Jemenu.

Među povrijeđenima su i tri civila, prenosi AP.

Aden je sjedište jemenske međunarodno priznate vlade koja je u sukobu sa pobunjenicima Huta koji kontrolišu prijestonicu Sanu i veći dio sjevera Jemena.

Pokret Huta rekao je da je izveo raketne i bespilotne napade u četvrtak na vojnu paradu u Adenu, sjedištu vlade koju podržava Saudijska Arabija, ubivši nekoliko ljudi, uključujući i komandanta.

Reutersov svjedok vidio je devet tijela na tlu nakon što je eksplozija pogodila vojni logor pripadnika jemenskih snaga koji su podržani od strane Ujedinjenih Arapskih Emirata, člana vojne koalicije pod vodstvom Saudijaca,a koja se bori protiv Huta.

"Eksplozija se dogodila iza štanda na kojem se odvijala ceremonija u vojnom kampu Al Jalaa u okrugu Buraiqa u Adenu.Grupa vojnika plakala je nad poginulim za koje se vjeruje da je njihov komandant", rekao je svjedok.

TVAl Masirah, službeni kanal Hutija objavio je kako je lansirana balistička raketa srednjeg dometa i bespilotna letjelica.

U odvojenom napadu u drugom okrugu Adena u četvrtak, automobil pun eksploziva eksplodirao je u policijskoj stanici usmrtivši tri vojnika, rekao je sigurnosni izvor, prenosi Reuters.

Nije poznato jesu li napadi povezani.

Sunitska koalicija intervenirala je u Jemenu 2015. godine kako bi pokušala vratiti međunarodno priznatu vladu koju su Huti srušili s vlasti u glavnom gradu Sani krajem 2014.Huti pokret navodi da je njegova revolucija protiv korupcije.

XS
SM
MD
LG