Dostupni linkovi

Berlin okleva oko vojne misije u Ormuskom moreuzu


Nemačka još okleva da li da odgovori na američki zahtev učešća u vojnoj misiji zaštite Ormuskog moreuza, jer smatra da će to iskomplikovati evropske napore za diplomatsko rešenje krize s Iranom, saopštila je danas nemačka vlada.

"Smatramo da prioritet treba da budu diplomatski napori i smanjenje tenzija" između Teherana i Londona zbog zaplene tankera, izjavila je portparolka nemačke vlade Ulrike Demer.

"Nemačka vlada nerado gleda na konkretan predlog SAD i zato nije ponudila svoje učešće jer se celokupni pristup nemačke politike prema Iranu značajno razlikuje od trenutnog pristupa SAD", dodala je ona.

Američke vlasti zatražile su juče od Nemačke, Francuske i Velike Britanije da učestvuju u misiji zaštite u Ormuskom moreuzu posle krize između Londona i Teherana zbog zaplene tankera.

"Zvanično smo zatražili od Nemačke da se pridruži Francuskoj i Velikoj Britaniji u misiji zaštite plovidbe u Ormuskom moreuzu i borbi protiv iranske agresije", izjavila je portparolka američke ambasade u Berlinu Tamara Strenberg-Greler.

Berlin i Pariz još nisu odlučili da li će se pridružiti toj misiji.

Misiju pomorske zaštite je predložila Velika Britanija, što je incijativa koju su osudile iranske vlasti.

Revolucionarna garda Irana presrela je prošle nedelje tanker "Stena impero" u Ormuskom moreuzu. Brod je zaplenjen sa 23 člana posade.

Iran je saopštio da je to odgovor na to što je britanska Ratna mornarica 4. jula pomogla vlastima Gibraltara da zaplene iranski naftni tanker.

Velika Britanija tvrdi da je zaplena iranskog tankera bila legalna pošto je postojala sumnja da će brod prekršiti sankcije Evropske unije koje se odnose na zabranu isporuke nafte Siriji.


XS
SM
MD
LG