Dostupni linkovi

Dženifer Braš: Nijedna vlada Srbije nije rešila slučaj paljenja ambasade SAD


Zapaljena zgrada ambasade SAD u beogradu
Zapaljena zgrada ambasade SAD u beogradu

Glavni krivac što se desio napad na američku ambasadu u Beogradu je bivši premijer Srbije Vojislav Koštunica – i to godinama govorim javno, izjavila je u razgovoru za Glas Amerike Dženifer Braš, bivša zamenica američkog ambasadora u Beogradu.

“Nije bilo nikakve reakcije, što nas je zapanjilo. Kasnije sam od očevidaca saznala da je tadašnji premijer Vojislav Koštunica, tokom ovog napada, prisustvovao službi u hramu Svetog Save, gde je primio informaciju o napadu na američku ambasadu. Njegov odgovor je bio otprilike: ‘Nemojte reagovati’. Znači, Koštunica je dao naređenje policiji da ne preduzme ništa. U redu je da se sada nekolicini tadašnjih policijskih zvaničnika priprema suđenje u Beogradu, ali glavni krivac, odgovoran što se napad uopšte desio je tadašnji premijer Vojislav Koštunica”, ističe Dženifer Braš.

Zašto se policija uoči napada huligana povukla?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

Slobodan Vukolić, Mladen Kuribak, Stevan Bjelić, Zoran Rašković i Bojan Marković, nekadašnji visoki policijski funkcioneri, u oktobru bi trebalo da se pojave pred sudom – na pripremnom ročištu u postupku koji se protiv njih vodi zbog nesprečavanja napada na američku i nemačku ambasadu. Ročište je bilo zakazano u julu, ali je naposletku odloženo.

Dženifer Braš ocenjuje da ta činjenica ukazuje na nespremnost vlade Srbije da reši slučaj, koji se već 11 godina odlaže.

“Počelo je sa administracijom premijera Koštunice, preko administracije demokratske stranke Borisava Tadića, iza kojih su došli Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić. Znači reč je o nizu političkih stranaka koje nisu preduzele nikakve mere u vezi sa ovim međunarodnim prekršajima”, ukazuje ona.

Paljenje ambasade SAD u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00

Nekadašnje zdanje američkog diplomatskog predstavništva u ulici Kneza Miloša u Beogradu zapaljeno je tokom protesta “Kosovo je Srbija” februara 2008, nekoliko dana pošto je Kosovo proglasilo nezavisnost od Srbije. Tada je poginuo demonstrant Zoran Vujović.

Za nasilje u kojem je život izgubila jedna osoba niko nije odgovarao, jer je uslovna kazna ukinuta četvorici osuđenih počinilaca – dok su trojici, zbog nedostatka dokaza, potvrđene oslobađajuće presude.

XS
SM
MD
LG