Dostupni linkovi

Članovi Predsjedništva BiH odgovorili predsjednici Hrvatske


Željko Komšić i Šefik Džaferović
Željko Komšić i Šefik Džaferović

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je kako posljednje izjave* koje je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović iznijela prilikom posjete Izraelu, predstavljaju gnusne optužbe koje nisu potkrijepljene nikakvim dokazima, prenosi Fena.

Ona je, naime, izjavila da je BiH "pod kontrolom militantnog islama", te da "BiH upravljaju ljudi povezani sa Iranom i terorističkim organizacijama".

Džaferović je naglasio da je svima u Evropi i svijetu jasno da se radi o "lažima koje fabricira agresivna i ksenofobna politika zvaničnog Zagreba prema Bosni i Hercegovini i Bošnjacima koja ima sve elemente fašizma".

"Izjave predsjednice Hrvatske predstavljaju isti onaj propagandni vokabular kojim su se služili osuđeni ratni zločinci i rukovodioci tzv. Herceg-Bosne kada su pokušavali pravdati monstruozne zločine koje su činili nad Bošnjacima", naveo je član Predsjedništva BiH.

Pozvao predsjednicu Hrvatske da se pozabavi rastućom radikalizacijom i militantnim neofašističkim pokretima u svojoj zemlji, umjesto da se bavi tuđim dvorištem i napadima s ciljem nanošenja štete ugledu BiH, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, izjavio je za Klix da mu je "žao što predsjednica Hrvatske i dalje nastavlja sa propagandim aktivnostima na štetu Bosne i Hercegovine iznoseći brutalne neistine. Međutim, izgleda kada je riječ o tim podvalama to nije izuzetak nego pravilo u ophođenju Grabar-Kitarović prema BiH", kazao je Komšić.

* Jerusalem Post povukao je navodnu izjavu hrvatske predsjednice.

XS
SM
MD
LG