Dostupni linkovi

Komšić: Problemi sa Hrvatskom moraju biti tretirani zajedno


Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine
Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić komentarisao je navode o namjerama Republike Hrvatske da nuklearni otpad odlaže na Trgovskoj gori te je u izjavi istaknuo kako svi granični i pogranični problemi sa Republikom Hrvatskom moraju biti tretirani zajedno.

"To podrazumijeva i granicu na moru i most Komarna-Pelješac, probleme eksploatacije akumulacije Buško jezero, problem skladištenja nuklearnog otpada u Trgovskoj gori i probleme granične crte na rijeci Uni (Kostajnica itd.)", istakao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, saopćeno je iz Komšićeva Ureda.

Naime, konačna lokacija za odlaganje te vrste otpada iz hrvatsko-slovenske nuklearne elektrane Krško još nije određena, ali je jedna od mogućih lokacija Trgovska gora, u blizini granice sa BiH.

BiH se tome protivi jer smatraju da bi to ugrozilo sliv i ekološki sistem oko rijeke Une.

Osim toga, Bosna i Hercegovina je od Hrvatske tražila da zaustavi gradnju Pelješkog mosta, dok se ne riješi otvoreno pitanje vezano za identifikaciju morske granične crte i pristupa Bosne i Hercegovine otvorenom moru.

XS
SM
MD
LG