Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U Hongkongu sukobi policije i demonstranata


Policija u Hongkongu koristila je biber sprej da bi rasterala demonstrante okupljene ispred jedne policijske stanice u kojoj se nalaze drugi pritvoreni demonstranti, javila je agencija Frans pres sa lica mesta.

Policajci u opremi za razbijanje demonstracije sa palicama i štitovima izašli su ispred zgrade kako bi se suočili sa demonstrantima koji traže veću demokratiju u toj bivšoj britanskoj koloniji.

Policija je ranije danas navela da će protiv 44 demonstranta u pritvoru biti pokrenuta sudska procedura zbog učešća u nemirima tokom ranijih protesta. Za takvo krivično delo može da se dobije do deset godina zatvora.

Protesti u Hongkongu počeli su zbog protivljenja građana predlogu zakona o ekstradiciji koji predviđa izručenje osumnjičenih Pekingu. Protivnici tog zakona navode da on predstavlja pretnju slobodama Hongkonga, garantovanim u toku 50 godina, od 1997., kada je Kina ponovo preuzela kontrolu nad tom bivšom britanskom kolonijom.

Iako je predlog zakona o izručenju u međuvremenu suspendovan, protesti su nastavljeni, a demonstranti su zatražili ostavku šefice hongkonške vlade Keri Lam i istragu o tome da li je policija koristila prekomernu silu u suzbijanju protesta.

XS
SM
MD
LG