Dostupni linkovi

Sanirane posljedice izlivanja kanalizacije u Bečićima


Izljevena kanalizacija u Bečićima
Izljevena kanalizacija u Bečićima

Sanirane su posljedice izlivanja kanalizacije na promenadi u Bečićima, ispod hotela Belvi i Montenegro. Turistički i prodajni objekti su otvoreni i stanje je redovno, potvrdio nam je Petko Đogo iz tehničkog sektora hotela Belvi Iberostar. Na dijelu bečićkog šetališta i plaže gdje se desio ekološki incident JP Morsko dobro naložilo je vanredno ispitivanje kvaliteta morske vode na tom dijelu rivijere, a rezultati se očekuju.

Mediji su prenijeli da će hotel Belvi Iberostar tužiti WTE, njemačku kompaniju koja upravlja postrojenjem za otpadne vode, jer će zapadnoevropski turoperatori od hotela tražiti odštetu zbog nezadovoljstva gostiju. U hotelu nam nisu mogli odgovoriti o kojim turoperatorima je riječ, kao ni visinu odštetnog iznosa, a iz njihove tehničke službe su uputili apel nadležnima da trajno riješe problem.

Novčani iznos štete ovakvih incidenata je teško procijeniti jer ona nije izražena samo novcem. Povećava se negativnom reklamom, a najčešće je izazvana lošom infrastrukurom koja je juče uzrokovala i i poplavu u hotelu Budva na glavnom šetalištu gdje još saniraju štete.

“U punom hotelu smo morali blokirati ulaze i voditi goste preko naših nasipa koje stavljamo kao odbranu od poplave, a četrdeset, pedeset zaposlenih se moralo, umjesto gostima, baviti spašavanjem objekta. I to naravno ne traje samo taj dan kad je poplava, treba nekoliko dana da se vratimo u normalan poslovni ritam”, kaže direktor hotela Budva Željko Cicović koji procjenjuje da je samo ove godine šteta od poplava u tom hotelu bila oko četvrt miliona eura.

U štete koje trpe hotelijeri treba uračunati otkazivanja saradnje turoperatora i obeštećenje nezadovoljnih turista. To pravo stranim turistima iz EU daje konvencija zvana Frankfurtska lista, kojom se svi turperatori i destinacijski hotelijeri obavezuju na obeštećenje gosta u slučaju infrastrukturnih problema, navode u Privrednoj komori. Uz lošu reklamu, to za domaćine znači i vraćanje novčanog iznosa od najmanje 50% cijene turističkog aranžmana objašnjava Purko Ivančević iz Privredne komore i kao primjer navodi prošlogodišnji otkaz saradnje stranih turoperatora sa hotelom Adria u centru Budve. Razlog je bila buka.

“Nekoliko turoperatora je raskinulo ugovor, izgubili smo značajan broj gostiju i naravno, niko u ovoj zemlji se ne proglašava nadležnim da prvo to riješi, a onda da nadoknadi nama izgubljene dane. Jer, u nekom drugom poslu možete uvesti treću smjenu i nadoknaditi gubitak, ali se u turizmu izgubljeni dan ne može nadoknaditi”, objašnjava Ivančević.

XS
SM
MD
LG