Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Indonezija vratila kontejnere sa otpadom Francuskoj i Hongkongu


Ilustrativna fotografija

Indonezija je vratila Francuskoj i Hongkongu sedam kontejnera ilegalno uvezenog otpada, rekao je danas jedan lokalni zvaničnik a prenosi AFP.

Zemlje Jugoistočne Azije sve više vraćaju otpad nastojeći da ne postanu mesto istovara za bogate zemlje.

U kontejnerima se nalazi kućni i plastični otpad, kao i opasne supstance koje krše propise uvoza, navela je carina ostrva Batam koje se nalazi naspram Singapura.

"Kontejneri su krenuli u ponedeljak i zvaničnici su bili prisutni da osiguraju da su otišli", rekao je danas za Frans pres Susila Brata, zvaničnik lokalne carine.

Drugi zvaničnik je rekao da je pet kontejnera upućeno u Hongkong, a dva u Francusku.

Indonežanske vlasti čekaju dozvole da vrate još 42 kontejnera otpada u SAD, Australiju i Nemačku.

Odluka Kine iz 2018. da prestane sa uvozom plastičnog otpada iz celog sveta izazvala je haos na svetskom tržištu reciklaže i primorala razvijene zemlje da nađu druge destinacije za svoj otpad. Od tada su velike količine otpada preusmerene ka Jugoistočnoj Aziji gde su ograničeni kapaciteti za reciklažu.

Početkom jula Indonezija je vratila osam kontejnera otpada Australiji a u junu je već vratila pet kontejnera u SAD.

Veliki nemir su unele slike reka Jugoistočne Azije zatrpane tonama otpada i morskih životinja koje su pronađene mrtve sa stomacima punim plastike.

Oko 300 miliona tona plastike proizvodi se svake godine. Veliki deo završava u otpadu ili u morima, prema Svetskom fondu za prirodu (WWF).

XS
SM
MD
LG