Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vulin: Naoružavanje u funkciji mira, Srbija pouzdan partner NATO


Aleksandar Vulin

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da „politika vojne neutralnosti Srbiji omogućava da sama donosi odluke“ i da se „snabdeva i naoružava tamo gde misli da je potrebno“.

Vulin je to rekao komentarišući odgovor NATO dostavljen Radiju Slobodna Evropa (RSE) na pitanje o ruskoj donaciji vojne opreme Srbiji, imajući u vidu zapadne sankcije Moskvi zbog aneksije Krima.

“NATO u potpunosti poštuje suvereneno pravo svih država, uključujući Srbije, da biraju svoje političke i bezbednosne aranžmane“, stoji u odgovoru Severnoatlantske alijanse.

Vulin je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao i da je naoružavanje Srbije „samo u funkciji mira“. „Što smo snažniji, rat će biti dalje od nas“, izajvio je Vulin.

„Srbija je značajan partner, Srbija je pouzdan partner. Srbija nije nikakva teroristička teritorija kao što bi Kosovo da napravi nekakvu paravojsku. Srbija je ozbiljna, cenjena zemlja koja ima pravo da se naoružava. Jaka Srbija je garant stabilnosti i mira na Balkanu“, kazao je Vulin.

Ministar odbrane je istovremeno rekao i da će ruski helikopteri Mi-35 i Mi-17 biti dopremljeni u Srbiju do kraja ove ili početkom sledeće godine, podsetivši da su od Rusije kupljena četiri nova helikoptera Mi-35 i tri Mi-17.

"To su helikopteri koji su potpuno novi, najbolji na svetu, očekujem da će stići do kraja godine ili početkom sledeće. Decenijama unazad nismo obezbedili sredstva za vojsku", rekao je Vulin.

Po čemu je vežba Srbije i NATO-a posebna?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:40 0:00

XS
SM
MD
LG