Dostupni linkovi

Ukrajina pokreće TV na ruskom


Ukrajina planira da pokrene TV kanal na ruskom, u cilju pridobijanja ruskog stanovništva na istoku zemlje, ali i u samoj Rusiji, izjavio je Kirilo Timošenko, savetnik predsednika Volodimira Zelenskog.

“Mora se priznati da je Ukrajina praktično izgubila informativni rat u cilju pridobijanja građana na okupiranim teritorijama Donbasa i Krima,” kazao je Timošenko za ukrajinsku novinsku agenciju Interfaks.

“Međutim, ima još šansi da se situacija promeni. Radimo na opciji pokretanja kanala na ruskom, sa kojim ćemo biti u stanju da pokrivamo populaciju koja govori ruski širom sveta,” istakao je Timošenko.

Ovom televizijom bi trebalo da upravlja država, ali bi prikazivala i sadržaje privatnih televizija, dodao je Timošenko.

Novi ukrajinski predsednik Zelenski je ubedljivo pobedio u aprilu obećavajući okončanje sukoba u Donbasu između vladinih i separatističkih trupa koje podržava Moksva, u kome je od 2014. poginulo 13 hiljada ljudi.

Ruski predsednik Vladimir Putin je odmah uputio izazov Zelenskom ubrzavanjem procedure koja olakšava stanovnicima Donbasa da dobiju ruski pasoš. Zelenski je uzvratio različitim merama, ali je predložio i susret sa Putinom u beloruskoj prestonici Minsku.


XS
SM
MD
LG