Dostupni linkovi

Grabar Kitarović u Izraelu: Razgovori o strateškom partnerstvu


Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović se drugog dana boravka u Izraelu susrela sa izraelskim predsjednikom Reuvenom Rivlinom i posjetila Memorijalni muzej Yad Vashem. Dvoje predsjednika uvjereni su da se prijateljstvo dviju zemalja može pretvoriti u strateško partnerstvo.

Rivlin je nakon susreta kazao kako je Hrvatska, predvođena predsjednicom Grabar Kitarović „snažan saveznik Izraela u Europskoj uniji, UN-u i ostalim multilateralnim formatima,“ i ocijenio da „diskriminacija protiv Izraela u Ujedinjenim narodima traje desetljećima, ali to nikada ne smijemo prihvatiti kao normu i mora prestati.“

"Hvala vam što se suprotstavljate mržnji prema Izraelu", dodao je izraelski šef države.

Ocijenio je da će Hrvatska, koja u siječnju 2020. preuzima predsjedanje EU-om, imati još utjecajniju ulogu u regionalnoj i globalnoj sigurnosti, te pozvao EU da se pobrine da Iran ne dođe u posjed nuklearnog oružja.

„Vjerujem da naše prijateljstvo možemo pretvoriti u strateško partnerstvo,“ rekao je Rivlin nakon susreta i naveo energetiku, poljoprivredu, obranu, kibernetičku sigurnost i znanost kao područja od zajedničkog interesa.

Izraelski predsjednik uputio je poziv predsjednici za sudjelovanjem na sastanku svjetskih čelnika u Jeruzalemu 23. siječnja 2020. u povodu 75. godišnjice oslobođenja koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau, što je ona i prihvatila.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović također je strateško partnerstvo dviju zemalja ocijenila kao „prvi i glavni cilj“, poručujući da „Hrvatska jest i biti će postojan prijatelj Izraela u UN-u, NATO-u i EU“.

Kako Hrvatska predsjeda Vijećem EU u prvoj polovici sljedeće godine, ona je najavila da će Hrvatska u toj funkciji promicati uravnoteženo stajalište prema Izraelu i potrebu da se čuje i izraelski glas u EU i njezinim institucijama.

Ranije tijekom dana ona je posjetila Memorijalni muzej Yad Vashem i položila vijenac za 6 milinua Židova ubijenih u holokaustu.

„Izražavam svoju duboku tugu zbog žrtava holokausta u Hrvatskoj, Europi i cijelom svijetu i duboko suosjećanje s obiteljima žrtava i njihovim potomcima. Upravo ovdje, još jednom naglašavam da se holokaust nikada neće i ne smije zaboraviti. (…) Kao predsjednica Republike Hrvatske, zemlje utemeljene u antifašizmu i Domovinskom ratu, posebice sam ponosna na sve Hrvate - pravednike među narodima - i mnoge druge Hrvate koji su u tami rata i neizrecivih zločina bili simbol svijetla i hrabrosti,“ kazala je Grabar Kitarović.

Ona se susrela i sa izraelskim ministrom vanjskih poslova Israelom Katzom, koji je na svom Twitter profilu kazao kako je zahvalio predsjednici na ulozi Hrvatske u borbi protiv antisemitizma, i u razgovoru naglasio nužnost zaustavljanja iranskog nuklearnog programa i prijetnje Hezbollaha.

Kolinda Grabar Kitarović je položila vijenac i na spomenik poginulim izraelskim vojnicima.

Hrvatska predsjednica u utorak ide u Haifu potpisati sporazum o suradnji luka Haifa i Rijeke.

XS
SM
MD
LG