Dostupni linkovi

Ćorić: I dalje bez odluke o Trgovskoj gori


Još ništa nije dogovoreno, a odluči li Hrvatska svoj srednje i nisko-radioaktivni otpad ipak odlagati na Trgovskoj gori, Bosna i Hercegovina će biti kontaktirana i moći će izraziti svoje dvojbe, kazao je hrvatski ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić na pitanje da komentira današnji prosvjed pred hrvatskim veleposlanstvom u Sarajevu.

Konačna lokacija za odlaganje te vrste otpada iz hrvatsko-slovenske nuklearne elektrane Krško još nije određena.

Zajedničko međudržavno povjerenstvo Hrvatske i Slovenije sastat će se u rujnu ili listopadu i razgovarati o načinu rješavanja tog problema, kazao je Ćorić.

Slovenija je zainteresirana da dvije države odlažu taj tip otpada na lokaciju Vrbina nedaleko same nuklearke Krško.

On je potvrdio da Hrvatska razmišlja da se taj otpad smjesti na Trgovsku goru nedaleko BiH granice, i kazao kako mu je interes BiH za tu temu potpuno razumljiv i opravdan.

„Međutim isto tako trebamo naglasiti činjenicu da takva odlagališta postoje širom Europe, i da odlagališta koja se rade po najvišim standardima i uz najbolje tehnologije nisu nikakva opasnost. I u tom kontekstu naravno da će – ukoliko dođe do odluke da RH odlaže svoj srednje i nsko radioaktivni otpad na području Trgovske Gore - Bosna i Hercegovina u jednoj od faza procesa izgradnje takvog odlagališta biti kontaktirana i moći će izraziti svoje dvojbe,“ poručio je ministar.

Međutim, on je naglasio da dvojbe ne smiju biti utemeljene na glasinama i na temelju 'rekla-kazala', već da trebaju biti jasno utemeljene. „Ja očekujem da se svi sudionici u ovom procesu ponašaju odgovorno.

Fond NEK (Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško ) će to sigurno biti, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike će to sigurno biti,“ najavio je.

On očekuje da će moguća odluka o ulasku u projekt zajedničkog odlagališta nuklearnog otpada sa Slovenijom na lokaciji Vrbine biti „duboko promišljena“, a na pitanje – što ako se nastavi protivljenje bh vlasti odlagalištu otpada na Trgovskoj gori, kazao je kako ne može odgovarati na pitanja tipa – što bi bilo kad bi bilo“.

XS
SM
MD
LG