Dostupni linkovi

Prvi kineski 'sajber disdent' osuđen na 12 godina zatvora


Osnivač kineskog internet sajta o kršenju ljudskih prava u Kini, osuđen je danas na 12 godina zatvora, što je jedna od najtežih kazni izrečenih poslednjihg godina nekom disidentu.

Huang Ći, uhapšen pre više od dve godine, proglašen je krivim za "otkrivanje državnih tajni" i oduzeta mu je imovina vrednosti 200.000 juana (26.100 evra), navodi se u saopštenju suda u Mjangjangu, na jugozapadu Kine.

U saopštenju na vebsajtu suda ne navode se detalji o prirodi tajni koje je Huang navodno odao, ili kome ih je dao.

Huang Ći, (56) je veteran disident. On je na meti vlasti KIne od 2000. godine. Vodio je portal "64 Tainvang", koji je blokiran, da podseti na krvavo gušenke protesta na trgu Tjananmen u Pekingu 1989. godine.

Uhapšen je 2016. ubrzo po dobijanju nagrade Reportera bez granica i TV5 Monda za slobodu medija.

On je već 2004. godine dobio nagradu Reportera bez granica za "sajber disidente", pošto je četiri godine pre toga bio osuđen. Tada je bio prvi kineski opozicionar koji je bio zatvoren zbog upotrebe interneta u političke svrhe.

Huang je 2009. ponovo osuđen, ovog puta na tri godine zatvora zbog ukazivanje na loše stanje zgrada škola koje su se srušile godinu dana pre toga u zemljotresu u Sečuanu.

Po organizacijama za odbranu ljudskih prava, Huang Ći je lošeg zdravlja.

Najteža kazna za jednog političkog opozicionara od dolaska predsednika Si Đinpinga na vlast u Kini izrečena je Ćin Jongminu, prošle godine osuđenom na 13 godina zatvora zbog "subverzije".

XS
SM
MD
LG