Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mostar: Održani tradicionalni skokovi sa Starog mosta


Lorens Listo skače sa Starog mosta

Mostarac Lorens Listo pobjednik je u disciplini skokova na glavu, poznatijih kao ‘Mostarska lasta’, na 453. tradicionalnim skokovima sa Starog mosta.

Listo je i u kvalifikacionoj i u finalnoj seriji svojim skokovima sa oko 25 metara visine u Neretvu osvojio svih pet desetki žirija i tako zabilježio 13. pobjedu, čime je izjednačio rekord kojeg je držao legenda mostarskih skokova, dobitnik pet zlatnih krugova Međunarodnog olimpijskog komiteta iz 1980-ih, Emir Balić.

“Najteža moja borba sa samim sobom. Uspio sam nekako. Pogotovo u prvoj seriji sam primio udarac u glavu”, izjavio je Listo nakon pobjede. On je ranije najavio da će, ako izjednači Balićev rekord, prestati se takmičiti. “Idemo trenirati malu djecu da skaču sa Mosta. Ja valjda idem u zasluženu penziju”, rekao je Listo.

Lorens Listo
Lorens Listo

Pobjedu u disciplini skokova na noge odnio je takođe Mostarac Igor Kazić, kojem je ovo sedmi trijumf i to po drugi put ostvaruje treću uzastopnu pobjedu na skokovima.

Na takmičenje se prijavilo 29 skakača iz zemalja regiona - 14 u skokovima na noge, te 15 na glavu. Mali broj prijavljenih uslijedio je nakon rijetko zabilježenog nevremena, praćenog jakim pljuskom i grmljavinom, koje je pogodilo šire područje Mostara, zbog čega je Neretva postala zamućena, a nosila je i dosta granja koje je usljed porasta vodostaja pokupila, što predstavlja dodatnu opasnost za skakače.

I tokom samih skokova zabilježeno je nekoliko odustajanja.

Nekoliko takmičara odustalo je zbog nevremena
Nekoliko takmičara odustalo je zbog nevremena

U skokovima na glavu drugi je Stefan Jevtić iz Valjeva, Srbija, a treći je Mustafa Šarić iz Zenice.

U disciplini skokova na noge drugo mjesto zauzeo je Kenan Masleša, koji je imao isti broj bodova kao i Admir Delić, ali je Masleši pripalo drugo mjesto tajnim glasanjem žirija, inače sastavljenog od pet bivših skalača-šampiona skokova sa Starog mosta.

Sudije
Sudije

Organizator skokova je Klub skakača u vodu “Mostari”.

XS
SM
MD
LG