Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Potpisnice sporazuma o nuklearnom programu na sastanku sa Iranom


Predstavnici zemalja potpisnica međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu sastali su se u Beču sa iranskim predstavnikom kako bi razmotrili kako se sporazum može spasiti.

Diplomate su razmatrale pitanja vezana za primenu nuklearnog sporazuma nakon što je Iran premašio dozvoljene količine uranijuma utvrđene sporazumom iz 2015. godine.

Nekoliko sati pre današnjeg sastanka, zamenik iranskog ministra spoljnih poslova Sejed Abas Aradži izjavio je u Beču da se "prošlog meseca dogodilo dosta stvari u vezi sa sporazumom što je zahtevalo hitno održavanje još jednog sastanaka predstavnika potpisnica", prenosi iranska državna novinska agencija IRNA.

Nakon sastanka Aradži je rekao da je "atmosfera bila konstruktivna i da su razgovori bili dobri".

"Ne mogu reći da smo sve rešili", dodao je on i rekao da su sve stranke i dalje bile odlučne da se sporazum spase.

Na sastanku su učestvovali predstavnici Nemačke, Francuske, Britanije, Kine, Rusije i Evropske unije.

Teheran je sporazumom prihvatio da ograniči svoj nuklearni program i obaveže se da nikad neće težiti da napravi atomsku bombu u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Sjedinjene Države su se su se unilateralno povukle iz tog sporazuma u maju 2018. i ponovo uvele sankcije Iranu.

Teheran je zatim prestao da poštuje restrikcije oko nivoa obogaćenja uranijuma tražeći da druge zemlje potpisnice sporazuma požure da nađu način da se minimalizuje efekat američkih sankcija.

Iran je u međuvremenu preduzimao provokativne akcije u Zalivu, uključujući zaplenu britanskog tankera i obaranje američkog drona.

SAD je proširila svoje vojno prisustvo u regionu

XS
SM
MD
LG