Dostupni linkovi

Režiser Alejandro Inarritu stiže na Sarajevo Film Festival


Alejandro Inarritu, meksički režiser
Alejandro Inarritu, meksički režiser

Meksički režiser i višestruki oskarovac Alejandro Gonzalez Inarritu ove godine će biti gost Sarajevo film festivala i dobit će Počasno Srce Sarajeva, nagradu koju organizatori festivala svake godine dodjeljuju za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Inarritu je dobitnik dva uzastopna Oscara za najboljeg režisera za filmove "Povratnik" i "Birdman ili neočekivano umijeće neznanja". Nagrada će mu biti dodijeljena za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

"Veliko nam je zadovoljstvo odati priznanje ovom istaknutom autoru koji svaki put iznova odvažno pomjera granice i svoju jedinstvenu viziju pretače u nepredvidive i genijalne filmske priče. Njegovi filmovi, koji se odlikuju posebnim stilom i ritmom, osvajaju i uzbuđuju publiku i kritičare širom svijeta", rekao je direktor SFF-a Mirsad Purivatra.

Inarritu je predsjedavao ovogodišnjim žirijem Kanskog festivala.

Za vrijeme 25. Sarajevo Film Festivala, Inarritu će održati Masterclass, a bit će održana i specijalna projekcija njegovog filma "Birdman ili neočekivano umijeće neznanja".

Inače, prvi je latinoamerički filmski stvaralac u historiji koji je nominovan Oscara u kategorijama najbolji režiser i najbolji producent i prvi Meksikanac koji je osvojio nagradu za najbolji film u Kanu. Sa filmom "Birdman ili neočekivanao umijeće neznanja" 2015. godine osvojio je čak tri Oscara: za najboljeg režisera, najbolji film i najbolji originalni scenarij.

XS
SM
MD
LG