Dostupni linkovi

Hrvatski ministar državama JI Europe: Nema ulaska na mala vrata


Zgrada Vlade Hrvatske

Novi hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman predstavio je planove i ciljeve ministarstva kojem je na čelu, otkako je Marija Pejčinović Burić izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe. Prioritet je priprema za hrvatsko predsjedanje Europskom unijom u prvih 6 mjeseci 2020, za što je Hrvatska spremna, naglasio je novi ministar. Hrvatska ima njemačku potporu za predsjedanje, ali Njemačka ima i velika očekivanja, kazao je. Zemljama regije poručio je da nema ulaska u EU – na mala vrata.

Tijekom samog predsjedanja naglasci će biti postizanje pravovremenog i kvalitetnog dogovora oko proračuna za buduće razdoblje 2021 - 2027, Brexit i naglasak na gospodarske ciljeve, kazao je. „Kada predsjedate morate imati europske teme na stolu, a naše će biti ujednačeni i održivi gospodarski rast, jačanje konvergencije, odnosno smanjivanje razlika u gospodarskoj razvijenosti između država članica i regija i jačanje konkurentnosti Unije,“ poručio je Grlić Radman.

Drugi aspekt prioriteta bit će jačanje vanjske i unutarnje sigurnosti EU kroz zaštitu vanjskih granica EU. „Nama je Europa jako zahvalna. U Europskoj uniji Hrvatska je podržana i poštovana u smislu da odlično čuva ne samo nacionalne granice, nego i vanjske granice Europske unije,“ naglasio je ministar. U tom kontekstu, on je ocijenio da je Hrvatska spremna za ulazak u šengenski prostor, gdje po njegovim riječima Hrvatska ima potporu država članica EU.

Dalje proširenje EU također je prioritet, pa će summiti u svibnju sljedeće godine biti posvećeni jugoistoku Europe i Istočnom partnerstvu, a Hrvatska će kao predsjedavajući EU biti domaćin tim summitima. Grlić Radman najavio je da će Hrvatska o europskom putu zemalja jugoistoka Europe suditi prema vlastitim iskustvima na putu u članstvo EU.

„Vezano za naše susjede na jugoistoku Europe, zalagat ćemo se za jačanje europske perspektive država kandidatica i potencijalnih kandidatica, međutim mi smo radili vrlo, vrlo teško. Mi smo prva država koja je dobila i dodatna mjerila, ali smo to odradili. Prema tome, svatko tko želi u taj klub dobro je došao, ali na temelju vlastitih postignuća. Nema ulaska na mala vrata. Radi se o strogoj uvjetovanosti i o opredijeljenosti za provedbu reformi te njihovoj privrženosti europskim vrijednostima i standardima ,“ bio je jasan novi hrvatski ministar.

Grlić Radman podržava početak pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom, ali kaže kako proces usporava Francuska i njemački CDU koji bi početak pregovora odgodio do listopada.

Grlić Radman je karijerni diplomat koji je na ovu funkciju došao sa mjesta veleposlanika u Njemačkoj. U tom kontekstu, on je kazao kako Hrvatska ima veliku njemačku potporu za svoje predsjedanje, ali da Njemačka ima i velika očekivanja.

XS
SM
MD
LG